Li Andersson. (Kuva: Kunta.tv)

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää käsittämättömänä, että hallitus ei muuta kantaansa sote-lakien EU-notifikaation tarpeesta.

Andersson viittaa EU-tuomioistuimen Slovakian terveydenhuoltojärjestelmästä tekemään ratkaisuun, josta Kuntalehti uutisoi aiemmin keskiviikkona.

Li Andersson käsitteli asiaa myös sosiaalisessa mediassa.

Ratkaisun vuoksi Suomen valinnanvapauslakiesityksen, jossa viitataan Slovakiaan, yleisperusteluja joudutaan muuttamaan. Ministeriössä ei kuitenkaan pidetä tilannetta Suomen kannalta erityisen merkityksellisenä.

Anderssonin mielestä kyseessä on ”hallituksen uskottavuuden syöksykierre”, jos lakiesityksen perustelut muuttuvat, mutta sosiaali- ja terveyspalveluiden markkinaehtoistaminen pysyy.

– Etenkin kun hallitus on myöntänyt, että on olemassa riski vahingonkorvauksille tai jopa tarpeelle säätää lakeja uudestaan myöhemmin, Andersson sanoo tiedotteessa.

Vasemmistoliitto toteaa pitävänsä ”täysin välttämättömänä” lausunnon pyytämistä komissiolta, mikäli hallitus ei muuta esitystään valinnanvapaudesta.

– Lisäksi on tärkeää muistaa, että komission kantakaan ei ole lopullinen kuten EU-tuomioistuimen Slovakia-päätös osoittaa. Joka tapauksessa ei ole Suomen etu ajautua vuosikausien oikeudenkäynteihin suuria terveyskonserneja vastaan hallituksen kiiruhtamisen ja huonon lainvalmistelun takia, Andersson sanoo.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoi soten valinnanvapausesitysluonnosta koskevassa lausunnossaan, että lakipaketin saattaminen EU:n komission käsittelyyn on ainoa oikeudellisesti kestävä menettelytapa.

Tammikuussa toisen oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi Kuntalehdelle, että lakipaketti olisi käsiteltävä EU:ssa. Tämä olisi Rinteen mukaan merkinnyt, että maakuntavaaleja pitäisi siirtää puolella vuodella eteenpäin.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*