Olen korkeimman hallinto-oikeuden lausunnon kannalla, että lakipaketti pitäisi notifioida. Muuten otetaan hirveä riski, sanoo SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. (Kuva: Kuntalehti)

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii sote-lakipaketin EU-käsittelyä ja  maakuntavaalien siirtoa myöhemmäksi.

-Olen korkeimman hallinto-oikeuden lausunnon kannalla, että lakipaketti pitäisi notifioida. Muuten otetaan hirveä riski, oppositiojohtaja sanoo Kuntalehdelle.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoi soten valinnanvapausesitysluonnosta koskevassa lausunnossaan, että lakipaketin saattaminen EU:n komission käsittelyyn on ainoa oikeudellisesti kestävä menettelytapa.

KHO näkee epäselvyyttä maakuntien liikelaitosten asemassa eli ovatko ne taloudellisia vai ei-taloudellisia toimijoita ja saavatko ne toiminnassaan EU:n säädöksissä kiellettyä valtion tukea.

Hän arvioi, että niin sanottu notifikaatioprosessi voisi siirtää uudistusta noin puoli vuotta eteenpäin.

-Sen perusteella myös maakuntavaalit voisi siirtää kevään 2019 eduskuntavaalien yhteyteen.

Hänen mukaansa tilanne on nyt niin sekava ja epäselvä, että maakuntavaalien järjestäminen ensi lokakuussa ei ole järkevää.

Sote-uudistuksen valmistelussa ei aiota reagoida KHO:n käsitykseen, että lakikokonaisuus pitäisi lähettää EU:n tarkastettavaksi. Sosiaali- ja terveysministeriön näkemyksen mukaan sote-uudistuksen valmistelu voi edetä suunnitellussa aikataulussa. Maakuntavaalit järjestettäisiin aikataulun mukaisesti 28. lokakuuta.

Lisää aiheesta:

KHO: Sote ja valinnanvapaus vaatii EU:n käsittelyn (9.1.2018)

Sote-valmistelijat tyrmäävät KHO:n tulkinnan (9.1.2018)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. On hieman outoa että valmistelijat toteavat vastoin KHO:n kantaa ettei EU-lausuntoa tarvita.
    Vaikuttaisi että ensimmäinen mahdollinen valitus,jos asiasta saadaan valituskelpoinen päätös,päätyisi HO:n,viimeistään KHO:ssa EU:n ratkaistavaksi.
    Siellä on ollut joissain kilpailuasioissa tyly linja.

  2. Nyt kyllä on kuunneltava KHO,ta siellähän pitäisi olla se legalinen viisaus. Lisäksi vielä
    Antti Rinnekin on koulutukseltaan juristi. Isoissa muutoksissa on asiat selvitettävä perusteellisesti. Jokin vaalien siirtäminen puolella vuodella on yks’hailee. Tärkeintä on tehdä päätökset lain mukaan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*