Sote-uudistus on pahasti jumissa, eikä 15 järjestävän alueen malli välttämättä toteudukaan, uutisoi Yle.

Ylen mukaan uudistuksessa on mietitty uutta hallintotasoa, valtion ja maakuntien väliin laitettavaa yhteistyöaluetta. Käytännössä kyse on yliopistosairaaloiden ympärille rakentuvista alueista.

Alun perin kokoomus esitti sote-alueiden määräksi viittä. Asiantuntijat esittivät enimmillään 12 aluetta mutta mieluummin vähemmän. Keskusta piti kiinni 18 maakunnasta.

Kun hallitus uhkasi kaatua marraskuussa, sovittiin 18 maakunnasta joista 15 on myös sote-järjestäjäalueita. Mallin toteutumismahdollisuuksia on epäilty alusta asti, ja viime viikkoina kokoomus on yhä äänekkäämmin vaatinut, että sote-uudistus hoidettaisiin ennen maakuntauudistusta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Jos viiden erityisvastuualueen pohjalle rakentuva yhteistyöalue saisi lisää valtaa, kokoomus voisikin sanoa saaneensa merkittävän voiton. Keskusta taas voisi olla tyytyväinen maakuntien Suomeensa, Ylen Tiina Merikanto kirjoittaa.

Ylen uutinen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kansanvallan, demokratian ja parlamentarismin kriisi Sipilän hallituksessa sanoo:

    Näyttää siltä, että Suomen parlamentin yhdelläkään puolueella ei ollut sosiaali- ja terveyspalveluille (sote) mallia, kun kilpailivat äänestäjien äänistä ennen vuoden 2015 huhtikuun eduskuntavaalia.

    Perustuslaissa säädetty kansanvalta ei toteudu Sipilän hallituksen sotessa.

    Hallitusohjelma kirjoitetaan eduskuntavaalissa voittaneen sote-mallin mukaan heti hallitustunnustelujen jälkeen. Hallitusohjelman ”päivittäminen” vaalien jälkeen äänestäjille tuntemattomaksi soteksi on perustuslain vastaista

    Mitään sote-mallia ei ole, mistä hallituksella ja eduskunnalla olisi mandaatti äänestäjiltä 2015 eduskuntavaalissa.

    Sipilän hallituksen on syytä pyytää ero. Uusi eduskuntavaali välittömästi. Äänesäjien on tiedettävä jokaisen parlamenttiin pyrkivän puolueen sote-malli yksityiskohtia myöden selvitettynä ennen äänestystä.

    Puolueilla ei saa olla perustuslain vastaisia sote-malleja ennen vaaleja, eikä varsinkaan vaalien jälkeen takkia kääntämällä.

    Parlamentaarinen sote-komitea ohjaa alivaltiosihteeriä eduskuntavaalissa äänestäjiltä saadun mandaatin perusteella. Ei päinvastoin.

  2. Näyttää olevan paniikkia ilmassa. Hallituksen tarkoitus oli hyvä, uudistaa sote. Mutta miten käy, jos kaksi elefanttia yritetään syödä kerralla ja ilman kattavaa asiantuntija ja kuntaosallisuutta. Puhumattakaan siitä, että kansalaiset olisivat osallisena. Jos uudistus olisi aloitettu pala kerrallaan ja sieltä missä tarve on suurin, oltaisiin jo pitkällä. Esimerkiksi terveyskeskustyön uudistus tavoitteena integraatio koko terveydenhuoltoon olisi ollut jo todella iso pala . Tai ehkä päivystysuudistus olisi voitu tehdä ensimmäisenä, tai lasten palvelut. Uudistus pitäisi ehdottomasti vaiheistaa ja hallintouudistus vasta viimeisenä. Ministeri Rehula on todennut kuitenkin, että sisältölakeja ei muuteta nyt eikä tulevaisuudessa. Miksi ? Nyt aiotaan lisätä taas yksi taso kun poliittiset tavoitteet ovat epätasapainossa ja kriisi uhkaa . Ei byrokratiaa vaan palvelujen kehitystä ! JTS.

  3. Perustuslaki 121 §:n mukainen Etelä-Karjalan maakuntaitsehallinnon Eksote sanoo:

    Manner-Suomen 20 sairaanhoitopiirillä, jäsenkunnilla on perustuslain 121 §:n oikeutus itsehallinnollisesti perustaa sosiaali- ja terveyspiiri. Edes kokoomus tai pääministeri tai tulevat pääministerit eivät voi sitä estää.

    Pääministerit ja valtiovarainministerit ovat antaneet vuosikausia väärää signaalia kunnille.

    20 sotea

    Kuntayhtymien vahvuus on siinä, että ne itseohjautuvasti ilman pääministeri ja valtiovarainministerin kukkoilua haluavat hillitä kustannusten nousua. Alexander Stubb haluaa estää, samoin suuri yrityspomo Sipilä.

    Pelkästään Eksoten kustannuksiin per asukas pääseminen laskee nykyisiä soten vuosibudjetteja 500 € per asukas.

    20 sairaanhoitopiirissä on 5 400 000 asukasta.

    Tekee Suomen kuntien talouteen 500 €/as × 5,4 miljoonas as. = 2,7 MILJARDIA VUOSISÄÄTÖÄ.

    Kokoomus vastustaa tätä nopeaa säästöä, koska kokoomus ei halua Suomen kunnille mitään hyvää, ml. suuret kaupungit.

    Ex-pääministeri Jyrki Kataisella oli suuri tilaisuus antaa 20 sairaanhoitopiirin perustaa sosiaali- ja terveyspiirit.

    — Vuodesta 2013 alusta vuoden 2019 loppuun mennessä Suomen kuntatalous olisi säästänyt 19 miljardia euroa.

    Kun kestävyysvaje on joidenkin lähteiden mukaan 7 miljardia euroa, niin 2,7 miljardia on 7 miljardista 39 prosenttia: Etelä-Karjalan Eksote ja moni muu on jo hoitanut omalta osaltaan kestävyysvajeen kuntoon vuosia etukäteen Sipilän soteen verrattuna.

    Sipilän sote on suurissa vaikeuksissa; Eksote jatkaa perustuslaillisesti ja kestävyysvajeen kannalta tanakalta pohjalta. Kehitystyö jatkuu aidon itsehallinnollisesti perustuslain 121 §:n oikeutuksella.

    Pääministeri Sipilän on pyydettävä nöyrästi anteeksi Suomen kansalta tai jätettävä eropaperit presidentille.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*