STM: Kunnissa suunniteltava lähisuhdeväkivallan ehkäisyä – rakenteet puuttuvat monelta alueelta
Kuva: S. Eloranta
Väkivallan ehkäisy on kansainvälisten sopimusten ja Suomen lainsäädännön velvoittamaa. Useita alueilta puuttuvat suosituksen mukaiset rakenteet.
Kuntien hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitteluun tulee sisällyttää lähisuhdeväkivallan ehkäisyn koordinaatio ja suunnitelmat. Näin todetaan sosiaali- ja terveysministeriön tuoreessa selvityksessä, jossa käydään läpi lähisuhdeväkivallan ehkäisyn yhteistyön rakenteita.
STM ja Kuntaliitto ovat aiemminkin suosittaneet, että jokaisessa kunnassa tai yhteistoiminta-alueilla olisi poikkihallinnollinen lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyn koordinaatioryhmä. Sen tulisi vastata väkivallan ehkäisyn suunnittelusta.
Selvityksessä todetaan, että monialainen, onnistunut lähisuhdeväkivallan ehkäisytyö edellyttää toimivia rakenteita, osaamista, riittäviä palveluja ja väkivallan vastaisen työn resursointia.
Rakenteita on vahvistettava läpi linjan: kuntien lisäksi valtionhallinnossa ja valmisteilla olevissa tulevaisuuden sote-keskuksissa.
Noin 130 000 suomalaista kokee vuosittain lähisuhdeväkivaltaa.
Euroja tarjolla
STM huomauttaa, että suosituksen mukaiset rakenteet puuttuvat vielä usealta alueelta. Selvityksessä esitellään käytäntöjä, jotka voidaan ottaa käyttöön koko maassa.
Väkivallan ehkäisy on kansainvälisten sopimusten ja Suomen lainsäädännön velvoittamaa. Ministeriö huomauttaa, että tämä pitää ottaa huomioon tulevaisuuden sote-keskuksia valmisteltaessa.
Väkivallan ehkäisytyön rakenteet otetaan huomioon myös Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman valtionavustushaussa.
Ohjelmassa jaetaan kuluvana vuonna alueille 70 miljoonaa euroa. Haussa painotetaan erityisesti palveluiden saatavuutta edistäviä toimia perusterveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, mielenterveyspalveluissa ja monialaisessa kuntoutuksessa.
Väkivallan ehkäisytyöhön ja rikollisuutta torjuvaan työhön on parhaillaan auki myös muita valtionavustushakuja sekä EU:n rahoitusta väkivallan vastaiseen työhön.