Suomalaiset pk-yritykset pärjäsivät hyvin kuntahankintojen kilpailutuksissa
Kunta voi kilpailuttaa elintarvikehankinnat osissa ja siten varmistaa, että osa tuotteista tulee paikallisilta yrittäjiltä. (Kuva: Kouluruokakilpailu 2016)
Jopa 68 prosenttia KL-Kuntahankintojen sopimustoimittajista oli suomalaisia pk-yrityksiä kuluneen vuoden aikana. Tämä käy ilmi tuoreesta tilastosta.
Ostojen kokonaisarvo vuonna 2017 on noin 470 miljoonaa euroa ja suurin osa kuntien ja kuntayhtymien hankinnoista kohdistui yleishallinnon ja toimialojen substanssihankintoihin sekä ict-, opetus- ja sote-aloille. Kaikkiaan kilpailutuksen kautta mukana olevia puitesopimustoimittajia oli 180.
Pk-yrityksiä on erityisesti sote-hankinnoissa kuten asumispalveluissa. Niitä Kuntahankinnat toteuttaa paikallisina ja alueellisina kilpailutuksina, joissa tarjoajien joukko on laaja hyvin pienistä palveluyrityksistä globaaleihin toimijoihin.
– Hankintavalmisteluun kuuluu perusteellinen markkinakartoitus ja asiakastarvekartoitus. Esimerkiksi elintarvikkeita koskevassa puitesopimuksessa Kuntahankinnat on mahdollistanut asiakkaille vapauden omista elinvoimaisuuslinjauksistaan johtuen ostaa kaikki tuotteet yhdeltä sopimustoimittajalta, tai vaihtoehtoisesti rajata esimerkiksi maitotuotteet ja leivät hankittavaksi omista paikallisista hankintakanavista irrallaan isosta puitesopimuksesta, kertoo KL-Kuntahankintojen toimitusjohtaja Raili Hilakari.
Yritykset voivat tarjota myös ryhmittyminä. Kuntahankinnoilla kahdessa puitesopimuksessa on mukana pk-yritysten muodostamia ryhmittymiä.
– Toivoisimme, että pk-yritykset muodostaisivat enemmän ryhmittymiä myös yhteishankinnoissa, Hilakari sanoo.
Kuntahankinnat on aloittamassa keväällä pilottia Suomen Yrittäjien kanssa, jossa luodaan malleja ja pelisääntöjä ryhmittymille.
Muualla verkossa:
KL-Kuntahankintojen yritystilasto 2017