Kunnan tarjoamien koirapalveluiden ja kunnassa sijaitsevien koirapalveluiden lisäksi Suomen koiraystävällisin kunta -kilpailussa arvioidaan sitä, miten koiramyönteinen kunta yleisesti on. (Kuva: Pixabay)

Suomen koiraystävällisimmät kunnat julkistetaan Kennelliiton järjestämän kilpailun huipentumassa Kuntamarkkinoilla, syyskuussa Helsingissä.

Kennelliiton Koira kansalaisena -teemavuoden vetäjä Jussi Liimatainen kertoo, että kilpailu on avoin kaikenkokoisille kunnille. Koiraystävällisyyttä voi toteuttaa monin eri tavoin ja eri mittasuhteissa, hän jatkaa.

– Kilpailussa on useita palkittavia. Esimerkiksi isompaa kaupunkia ja pientä kuntaa ei voi verrata samalta viivalta.

– Idea kilpailusta saatiin, kun halusimme kannustaa kuntia huomioimaan koiranomistajia.

Koiraharrastajat ovat aktiivisia

Kilpailusta tiedotettiin ensimmäisen kerran viime viikolla ja se on jo saavuttanut mukavasti kiinnostusta, Liimatainen huomauttaa.

– Aika moni koiraharrastaja on välittänyt tietoa kilpailusta kotikuntaansa. Ja tieto kilpailusta onkin levinnyt hyvin sosiaalisessa mediassa.

Kilpailusta saattaa kehittyä perinne.

– Suorastaan toivoisin, että näin käy.

Ainakin koiraharrastajia riittää paljon. Taloustutkimuksen tämän vuoden helmikuussa julkaiseman arvion mukaan Suomessa on noin 800 000 koiraa. Joka viidennessä taloudessa on koira.

Jopa asuinpaikan valintaan voi vaikuttaa se, miten koiraystävällinen asuinympäristö on, Liimatainen lisää.

Koirat ikäihmisten kavereina

Kilpailussa palkitut voivat hyödyntää markkinoinnissaan Suomen koiraystävällisin kunta -saavutusta.

Kennelliitto nostaa kuntaa ja sen toimintaa koirapalveluiden ja koiramyönteisyyden hyväksi esille myös omilla kanavillaan.

Mikä sitten tekee kunnasta koiraystävällisen, Kennelliiton hallituksen jäsen Jussi Liimatainen?

– Se voi olla sitä, että järjestää asioita tai tapahtumia, jotka huomioivat koiraharrastajia. Tai se voi olla yritysten järjestämiä palveluita.

Liimatainen huomauttaa, että varsinkin koirapuistoilla on kaupungeissa iso merkitys. Koirien uimapaikat ovat tärkeitä koirille ja heidän omistajilleen.

– Vesikoirat rakastavat vettä, Liimatainen muistuttaa.

Kunnan tai yritysten järjestämien eläinlääkäripalveluiden saatavuus on luonnollisesti iso asia lemmikinomistajalle.

Käytännöt vaihtelevat muiden muassa senkin suhteen, miten koiria voi kuljettaa saariston yhteysaluksissa.

– Jos voi ylipäätään kuljettaa.

Monessa tehostetun palveluasumisen yksikössä on opittu tuntemaan kaverikoiratoiminta, jota Kennelliitto edistää ja hallinnoi.

– Kennelliitto katsoo, että kaveritoimintaan valittavat koirat ovat luonteeltaan ja terveydeltään soveliaita siihen tehtävään. Liitto valitsee myös sopivat ohjaajat.

Haussa koiraystävällistä tiedottamista

Liimatainen painottaa, että koiraharrastajia voi huomioida todella monin tavoin. Hän uskoo kilpailun avaavan sitä laajaa kirjoa, jolla koiria huomioiva kunta voi parantaa samalla myös asukkaiden viihtyvyyttä.

– Jos kunnassa tai kaupungissa on vaikkapa agility- tai näyttelytoimintaan sopivia tiloja, niin sekin on varmasti myönteinen asia monelle koiraharrastajalle.

Kuntien on hyvä myös tiedostaa, miten paljon tällaiset tapahtumat voivat tuoda lisää potkua paikalliseen elinkeinotoimintaan. Koiratapahtumissa voi olla tuhansia koiria ja tuhansia ihmisiä, Liimatainen lisää.

– Tällaiset tapahtumat voivat lisätä merkittävästi esimerkiksi hotelli- ja ravintolapalveluiden käyttöä. Osa tapahtuman vieraista yleensä yöpyy paikkakunnalla.

Liimatainen kertoo, että samalla aktiiviset koiraharrastajat toivovat mahdollisuuksia varata käyttöön harrastuskenttiä ja muita sopivia tiloja.

Kunnan tarjoamien koirapalveluiden ja kunnassa sijaitsevien koirapalveluiden lisäksi Suomen koiraystävällisin kunta -kilpailussa arvioidaan sitä, miten koiramyönteinen kunta yleisesti on.

– Miten koirat ja koiraharrastus huomioidaan päätöksenteossa.

Huomiota kiinnitetään myös siihen, miten kunta jakaa tietoa alueensa koirapalveluista.

Ilmoittautuessa vastataan kysymyksiin

Kilpailuun voi ilmoittautua mukaan 7. elokuuta mennessä. Kunnan virallinen edustaja voi ilmoittaa kunnan mukaan kilpailuun vastaamalla Kennelliiton sivuston kautta löytyvän lomakkeen kysymyksiin. Kutsu kilpailuun lähetetään myös suoraan kunnille.

Kilpailuraati voi halutessaan vielä pyytää kilpailijoilta lisäselvityksiä. Raatiin kuuluvat Jussi Liimatainen, yrittäjä Marko Björs, Kennelliiton kunniapuheenjohtaja Helena Suni ja kaupunki- ja palvelumuotoilun lehtori Sara Ikävalko.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä