Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan sekä kuntien itsensä että valtion valvontaviranomaisten on puututtava kuntien viranhaltijoiden lainvastaiseen toimintaan.

SuPerin mukaan kuntien viranhaltijoiden valmistelemat alimitoitetut budjetit sekä toimeenpanemat henkilöstölomautukset ja muut säästötoimet rikkovat räikeästi vanhuspalvelulain määräyksiä. Vanhuksille ei kaikissa kunnissa pystytä tarjoamaan lain edellyttämiä palveluita.

Kesällä voimaan tullut vanhuspalvelulaki määrää, että kunnan on järjestettävä iäkkäälle henkilölle laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka ovat hänen tarpeisiinsa nähden oikea-aikaisia ja riittäviä. Lain mukaan nämä palvelut on toteutettava niin, että ne tukevat iäkkään henkilön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä, itsenäistä suoriutumista ja osallisuutta.

SuPerin mukaan monista kunnista kantautuu viestiä, että jo ennestään alimitoitettuja henkilöstöresursseja pienennetään vielä säästösyistä. 

– Tämä ei ole inhimillistä ja siinä rikotaan törkeästi lakia sekä vanhusten oikeuksia saada riittävät palvelut, toteaa puheenjohtaja Paavola.

Kuntien tekemien ostopalvelusopimusten toteutumista ei kaikissa kunnissa valvota, liitto muistuttaa.

– Jos esimerkiksi yksityiset toimijat pyörittävät toimintaa vajaamiehityksellä, vaikka laskuttavat kunnalta täyden sopimuksen mukaisen hinnan, niin tässä kuntien johtavat viranhaltijat syyllistyvät kuntalaisten yhteisten varojen tuhlaamiseen. 

Tämä toimintamalli on puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan välittömästi lopetettava.

Paavolan mukaan monissa kunnissa tehdään tälläkin hetkellä alimitoitettuja budjetteja ja lainvastaisia säästötoimia ja siksi aluehallintovirastojen tarkastajien ja jopa eduskunnan oikeusasiamiehen on tilanteeseen nyt puututtava.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*