Jos minimiohjausrajaus säädetään inhouse-yhtiöihin, niin edessä on julkisten palvelujen häviäminen kokonaan, arvioi julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström. Kuva: JHL, Vesa Tyni

Ammattiliitto JHL on huolissaan julkisia palveluja tuottavien inhouse-yhtiöiden yksityistämisestä. Liiton mukaan vaakalaudalla on Suomen selviytyminen kriiseissä ja suomalaisten työllisyys.

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström vaatii Petteri Orpon (kok.) hallitusta luopumaan inhouse-yhtiöiden yksityistämisestä.

Asiantuntijoiden mukaan vaatimus vähintään kymmenen prosentin omistusosuudesta ja pakkokilpailutus rikkovat perustuslakia, JHL tiedottaa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on todennut, että tämä vähimmäisomistusvaatimus nostaisi julkisen sektorin kustannuksia ja vaikuttaisi haitallisesti markkinoihin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Inhouse-yhtiöiden heikentämisestä on luovuttava. Työllisyyden ja turvallisuuden on oltava nyt etusijalla Suomessa.

Lisäksi Ekström toteaa tiedotteen mukaan, että Suomen talous ja työllisyys ovat kriisissä hallituksen leikkausten vuoksi. Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, suomalaisilla voi olla edessä uusi Caruna-puhallus, jossa kotimainen palvelu päätyy kansainvälisten sijoittajien rahasammoksi.

– Työntekijöiden toimeentuloleikkurit eivät ole parantaneet työllisyyttä. Päinvastoin. Hallituksen on aika tarttua faktoihin ja lopettaa sellaiset hankkeet, jotka heikentävät yrittäjien ja kuntien taloudellista tilannetta merkittävästi. Inhouse-yhtiöiden heittäminen yksityisille markkinoille kurjistaa molempien tilannetta.

Pienyrittäjien etu on kunnan etu

Ammattiliitto JHL alleviivaa tiedotteessaan, että julkiset palvelut takaavat Suomen turvallisuuden.

Sairaaloiden, varhaiskasvatuksen ja koulujen on toimittava kriiseissä. Niiden tukena on julkiset inhouse-yhtiöt, jotka tuottavat muun muassa ruoka- ja siivouspalveluja sekä pitävät huolen jäte- ja vesihuollosta.

Inhouse-yhtiö on julkisten toimijoiden, usein usean kunnan, kuntayhtymän, hyvinvointialueen tai näiden yhdessä omistama yritys. Lisäksi valtion virastoilla on yhteisiä inhouse-yhtiöitä.

Ekström muistuttaa, että inhouse-yhtiöiden palveluista on hyötyä paikallisille ja alueellisille yrittäjille.

– Suomalaiset pienyrittäjät ovat pitäneet pienet kunnat elinvoimaisina. Jos kansainväliset pääomasijoittajat tuottavat jatkossa julkisia palveluja, yrittäjien on mahdotonta menestyä julkisissa kilpailuissa, koska rahapiirit voivat tarjota palvelujaan pienemmillä kustannuksilla.

Lisäksi JHL:n tiedotteessa arvioidaan, että työntekijöiden toimeentulo heikkenee, jos kansainvälisten pääomasijoittajien shoppailemat työehtosopimukset valtaavat alaa ja leikkaavat palkkoja.

– Alenevat palkat pienentävät ostovoimaa ja se näkyy yrittäjien palvelujen menestymisessä. Samalla kuntien elinvoima heikkenee entisestään, kun verotulot pienenevät.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*