Kuva: Pixabay
Tämä ja ensi vuosi ovat ennusteen mukaan Pohjois-Karjalan kuntien taloudelle äärimmäisen hankalia.

Tulevien viiden vuoden aikana yli 75-vuotiaiden määrä nousee Pohjois-Karjalassa 29,6 prosenttia eli runsaalla 5 000 henkilöllä nykyisestä tänään julkistetun ennusteen mukaan.

Samana aikana maakunnan sote-kulut kasvavat 100 miljoonaa euroa, mutta valtionosuudet kasvavat vain 68,5 miljoonaa euroa.

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton kuntataloustyöryhmän tilaaman ennusteen on tehnyt Nurmeksen kaupungin talousjohtaja Jussi Sallinen yhdessä kuntien talousjohtajien kanssa.

Maakuntaliiton tiedotteessa tätä ja ensi vuotta kuvaillaan alueen kuntien taloudelle “äärimmäisen hankaliksi”. Vuonna 2021 talouden heikkeneminen näyttäisi hidastuvan.

Pohjois-Karjalan kunnilla on ollut vuoden 2018 jälkeen kumulatiivista ylijäämää taseessa yhteensä noin 150 miljoonaa euroa. Vuoden 2019 ja 2020 kuntatalouden heikot vuodet pudottavat ylijäämää noin 50 miljoonaa eli samalle tasolle kuin vuonna 2015.

Ennusteen mukaisesti tiputus tämän jälkeen hieman tasaantuu, mutta ylijäämästä on emokunnissa vuonna 2025 jäljellä vain 60 miljoonaa euroa. Samaan aikaan hyvin maltillisellakin investointiohjelmalla kuntien yhteenlaskettu lainakanta kasvaa 1 740 eurosta 2 630 euroon per asukas, tiedotteessa todetaan.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto muistuttaa, että ennuste on laadittu äärimmäisen hankalasti ennustettavana ajankohtana.

– Valtionosuuksien ja verotulojen ennusteet ovat muuttuneet tänä syksynä yksittäisten kuntien osalta miljoonia euroja viikkojen sisällä.

Ennusteessa kuntien kustannusten nousussa sekä verotulojen ja valtionosuuksien kehityksessä käytettiin yhtenäisiä muutoskertoimia, joiden avulla kuntien taloussuunnittelussa ollut poikkeamat saatiin minimoitua. Väestöennusteena on käytetty Tilastokeskuksen syyskuussa 2019 julkaisemaa väestöennustetta ja kustannusten nousussa Kuntaliiton ja Valtiovarainministeriön hinta- ja ansiotasoindeksejä

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*