Avaimet ihmisen kämmenellä
Perintövero koetaan usein epäreiluksi, sillä sen maksaminen aiheuttaa usein käytännön hankaluuksia. Näin käy erityisesti silloin, kun peritty omaisuus ei ole rahaa, vaan esimerkiksi kiinteistöjä tai osakkeita, EVA tiedottaa. Kuva: Pixabay

Yli puolet suomalaisista alentaisi perintöveroa, kolmannes jopa tuntuvasti.

Vain 13 prosenttia suomalaisista kiristäisi perintöveroa. Kolme kymmenestä pitäisi veron nykyisellään, selviää EVA:n tutkimuksesta.

Lisäksi EVA eli Elinkeinoelämän valtuuskunta tiedottaa, että perintö- ja lahjavero on suomalaisten eniten karsastama vero.

Hallitus ja oppositio samaa mieltä

Perintöveron alentaminen saa tukea sekä hallitus- että oppositiopuolueiden äänestäjiltä.

Hallituspuolueiden äänestäjistä kaksi kolmesta kannattaa perintöveron keventämistä. Myös oppositiopuolueiden äänestäjistä useampi keventäisi perintöveroa kuin kiristäisi sitä, lukuun ottamatta vasemmistoliiton äänestäjiä.

– Suomalaisten toive perintöveron alentamisesta antaa hallitukselle selvän viestin käynnissä olevaan verosta luopumista koskevaan selvitystyöhön, kommentoi EVA:n johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää tuloksia.

Häiriöttömän toiminnan tähden

Voimakkaimmat kevennystoiveet paikantuvat 36–55-vuotiaisiin suomalaisiin, joita perintövero todennäköisimmin koskettaa henkilökohtaisesti.

Pahimmassa tapauksessa peritty omaisuus täytyy myydä perintö- ja lahjaveron maksamiseksi, EVA tiedottaa.

Mikäli perintö- ja lahjaverosta luovuttaisiin, se korvattaisiin hallitusohjelman mukaan perintönä tai lahjana saadun omaisuuden luovutusvoittojen verotuksella Ruotsin mallin mukaisesti.

– Yritysten häiriöttömän toiminnan ja kotimaisen omistajuuden tukemiseksi on olennaisen tärkeää, ettei perintö- ja lahjavero muodostu esteeksi sukupolven vaihdoksille yritystoiminnassa, päättää Kujanpää EVA:n tiedotteen mukaan.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*