Työllisyyskokeilussa TE-toimistojen henkilökunta siirtyy kuntien työnjohdon alle.

Kunnilla on vielä tämä päivä aikaa jättää hakemus työllisyyden kuntakokeiluun, jonka hallitus aikoo käynnistää keväällä 2020.

Teollisuusneuvos Jarkko Tonttila arvioi, että suuri osa hakemuksista jätettäneen vasta tänään, sillä työllisyyskokeiluun hakeminen on ollut monissa kunnanhallituksissa käsittelyssä maanantaina.

Yksi hakijoista on Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän eli Keusoten perustajakunnat yhdessä, toisin sanoen Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula. Kunnissa on yhteensä lähes 200 000 asukasta, ja alueen työvoimasta 6,5 % on työttömiä työnhakijoita.

Keusoten kunnat perustelivat tiedotteessaan, että työllisyyskokeilu mahdollistaisi työnhakijoille entistä paremman alueellisen liikkuvuuden. Tavoitteena on rakentaa vahva yhteistyöverkosto yritysten ja oppilaitosten kanssa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Mikäli kunnat pääsevät mukaan työllisyyskokeiluun, Hyvinkää on valmis hallinnoimaan ja koordinoimaan kokeilun toteutusta.

Myös muun muassa Lahti ilmoitti tiistaina hakevansa mukaan. Lahti valmisteli hakemuksensa yhdessä Hollolan, Orimattilan, Asikkalan ja Kärkölän kuntien kanssa.

Hakemusten käsittely joulukuussa

Tonttila odottaa yhteensä noin pariakymmentä hakemusta eri puolilta Suomea, kaikista maakunnista. Keusoten tavoin monissa hakemuksissa on useita yksittäisiä kuntia mukana.

Ministeriössä hakemuksista tarkistetaan, että kaikki pyydetyt tiedot ovat mukana ja että reunaehdot täyttyvät. Kokeiluun voi hakea ELY-alueella yksittäinen kunta tai useampi kunta yhdessä siten, että kuntien asukasmäärä kokeilussa yhteensä on vähintään 30 000.

Reunaehdoissa mainitaan lisäksi, että ELY-keskuksen alueella kokeiluihin siirtyisi enintään noin 40 % TE-toimiston työnhakijoista.

– Tavoite on, että saamme joulukuussa vahvistettua, mitkä hakemukset pääsevät etenemään päätöksenteossa.

Kokeiluun osallistuvat kunnat kirjataan kokeilulakiin, joten eduskunta päättää asiasta lopullisesti. Tonttilan mielestä eduskunta ei todennäköisesti enää tässä vaiheessa tee ainakaan isoja muutoksia kokeiluun, vaikka teoriassa tämäkin on mahdollista.

Yhtenäiset henkilöstömenettelyt ja it-ratkaisut

Kokeiluja varten kuntiin ohjataan sekä henkilöresursseja että työllisyysmäärärahaa. Niitä kohdennetaan kunkin kunnan asiakasvolyymin mukaan, toisin sanoen mitä pienempi kunta ja mitä vähemmän asiakkaita, sitä vähemmän kohdentuu resurssia.

Moni asia muuttuu kokeilun aikana. Valtion TE-toimistojen henkilökunta siirtyy kuntien työnjohdon alle, vaikka säilyttääkin virkasuhteen valtiolla.

– Alueiden toimistoissa joudutaan miettimään resursseja huolellisesti, sillä kokeiluun siirtyvät asiakasmäärät ovat suuret.

Myös tietojärjestelmäkysymykset on ratkaistava.

– Sekä henkilöstömenettelyihin että tietojärjestelmiin saadaan kansalliset ratkaisut. Näissä voidaan hyödyntää edellisen työllisyyskokeilun menettelyjä, joten pohjat meillä on valmiina, Tonteri sanoo.

Lue lisää: Työllisyyspaketin kaupunkikokeilusta tiukkaa kritiikkiä: ”Pienten kuntien osallisuus keskuskaupungista kiinni”

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*