Hallituksen työllisyyskokeiluun odotettua enemmän kiinnostusta – mukana yli 120 kuntaa
Kunnat kiinnostuivat TE-palveluiden järjestämisestä.
Kaikkiaan 30 kuntaa tai kuntien ryhmittymää on hakenut mukaan hallituksen työllisyyskokeiluun. Lukumäärä on suurempi kuin mitä TEM odotti. Teollisuusneuvos Jarkko Tonttila arvioi ennen hakuajan umpeutumista, että hakijoita tulisi noin parikymmentä.
Hakemuksia tuli kaikista maakunnista lukuun ottamatta Kymenlaaksoa ja Etelä-Karjalaa. Hakemuksissa on mukana yhteensä yli 120 kuntaa.
Moni hakemus jätettiin vasta viime tunneilla, sillä asia oli käsittelyssä monessa kunnanhallituksessa juuri ennen hakuajan umpeutumista.
Kokeiluun oli mahdollista hakea ELY-alueella yksittäinen kunta tai useampi kunta yhdessä, mutta kuntien asukasmäärän kokeilussa on oltava vähintään 30 000. Rajaus herätti etukäteen kipakkaa kritiikkiä siitä, kuinka pienten kuntien osallistuminen on keskuskunnista kiinni.
Tavoitteena on, että jos samassa kokeilussa on useita kuntia, ne sopivat keskenään toiminnoista ja niiden hoitamisesta.
Esimerkiksi hakuun mukaan lähtenyt Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä Keusote tiedotti tiistaina, että jos se pääsee mukaan, Hyvinkää hallinnoi ja koordinoi kokeilua.
Kuntien ja niiden ryhmittymien hakemukset on tarkoitus käsitellä joulukuun aikana. Kokeiluun osallistujat kirjataan kokeilulakiin, josta eduskunta päättää.
Mikkelin mukana viisi pientä kuntaa
Yksi hakijoista oli Mikkeli yhdessä seudun pienten kuntien kanssa. Mukana ovat Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Hirvensalmi ja Puumala.
Mikkelin työllisyyspalveluiden palvelupäällikkö Helena Skopa kertoo, että kuntien ryhmä on luonteva, sillä alue on muutoinkin samaa työssäkäyntialuetta.
Alueella on suomalaisittain tyypillinen ongelma: avoimet työpaikat ja työttömät työnhakijat eivät kohtaa.
– Tarkoitus on, että pääsisimme kokeilun avulla palvelemaan työllistettäviä aiempaa nopeammin. Nyt monella menee pitkä aika työpaikan löytämiseen. Haluamme myös parantaa laatua ja tarjota henkilökohtaisempaa palvelua.
Mikkeli on hakemuksessa ryhmittymän päähakija ja kokeilun koordinoija.
Mikkeli ei ollut mukana edellisessä työllisyyskokeilussa. Skopa huomauttaa, että kokeilun saaminen rullaamaan vaatii oman aikansa. Palvelujen on kuitenkin pyörittävä normaalisti tuonkin ajan.
– Emme voi sanoa asiakkaillemme, että tule uudestaan sitten, kun kokeilu on kunnolla alkanut.
Liperi lähti Joensuun mukaan
Liperin kunnanjohtaja Hannele Mikkanen kertoo, että kunnalle oli luontevaa hakea mukaan kokeiluun yhdessä Joensuun kanssa.
– Teemme jo entuudestaan yhteistyötä työssäkäyntialueen näkökulmasta, ja kuntien työllisyyspalvelujen viranhaltijoille yhteistyö on tullut tutuksi.
Mikkanen kertoo, että maakunnassa on ollut eriäviä näkemyksiä siitä, olisiko työllisyyskokeiluun pitänyt hakea koko maakuntana. Nyt hakemuksen jättivät yhdessä Joensuun ja Liperin kanssa Kontiolahti, Outokumpu ja Polvijärvi.
Mikkanen sanoo, että hakijaviisikolla on aiempaa kokemusta toistensa kanssa toimimisesta.
– Jos saamme kokeilun toimimaan ensin tällä ryhmällä, meidän olisi helpompi laajentaa yhteistyötä maakunnalliseksi.
Työllisyyspalveluja on tarkoitus parantaa niin, että kunkin asiakkaan elämäntilanne otetaan aiempaa paremmin huomioon. Viisikko pyrkii hakemaan esimerkiksi työharjoittelukohteita naapurikunnistakin.
Mikkasen mielestä on tärkeää, että eri organisaatiot saadaan toimimaan yhä paremmin yhdessä. Kun esimerkiksi perheenjäsenelle saadaan työ- tai harjoittelupaikka, saatetaan joutua järjestämään pikaisesti myös päivähoitopaikka.
– Perheenjäsenen asioiden hoitaminen ei siis ole pelkkää työttömyyden hoitoa.
Määräaikaan mennessä hakemuksen jättivät
Alavus, Kauhajoki, Kurikka, Kauhava, Teuva, Isojoki, Karijoki
Espoo
Heinola
Helsinki
Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Sotkamo, Suomussalmi, Paltamo, Ristijärvi
Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula
Hämeenlinna, Hattula, Janakkala
Joensuu, Outokumpu, Liperi, Polvijärvi, Kontiolahti
Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Äänekoski
Karkkila, Vihti
Keuruu, Jämsä, Saarijärvi
Kirkkonummi
Kokkola
Kuopio, Iisalmi, Lapinlahti, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Vieremä
Kuusamo, Pudasjärvi, Puolanka
Lahti, Hollola, Asikkala, Kärkölä, Orimattila
Lieksa, Kitee, Ilomantsi, Juuka, Tohmajärvi, Heinävesi, Rääkkylä
Mikkeli, Juva, Hirvensalmi, Mäntyharju, Kangasniemi, Puumala
Oulu, Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Tyrnävä, Muhos
Pirkanmaa
Pori ja Kokemäki
Porvoo
Raahe, Pyhäjoki ja Siikajoki
Raasepori ja Hanko
Rovaniemi, Tornio, Kemijärvi ja Sodankylä
Salo, Marttila
Savonlinna
Seinäjoki ja Ilmajoki
Turku, Paimio, Sauvo, Uusikaupunki
Vantaa, Kerava
Lisätty kello 15 Mikkelin ja kello 15.15 Liperin hakeminen työllisyyskokeiluun sekä kello 15.20 kuntien lukumäärä. 21.11. klo 8.55 lisätty Turun ryhmään Sauvo ja Uusikaupunki.