Koulutuslupauksista syntyi laaja kampanja ennen vaaleja.

Kokoomuksen ja keskustan nuorisojärjestöistä tulee kovin erilaista palautetta hallituksen koulutuslinjauksiin. Kokoomuslainen nuorisojärjestö vaatii lisää maksullisia yksityiskouluja, kun keskustalaiset opiskelija-aktiivit osoittavat avoimen tyytymättömyytensä koulutuksen ja opintotuen leikkauksiin.

Keskustan nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen hallituksen jäsen Silja Silvasti on pettynyt sekä leikkauksiin että siihen, että kokee keskustan ja Juha Sipilän rikkoneen lupaukset. Espoon nuoret järkiporvarit taas harmittelee sitä, että Suomessa ei voi ostaa rahalla tarpeeksi yksilöllistä opetusta.

Silvasti kirjoittaa keskustanuorten blogissa, että keskusta lupasi ennen vaaleja olla leikkaamatta koulutuksesta, että Juha Sipilä tunsi ja vahvisti tämän tavoitteen, oli sen todennut muun muassa Educa-messuilla, ja tietoisesti asettui kuvaan asiasta kertovan kyltin kanssa. Silvasti esiintyy itse samassa, varsinkin sosiaalisessa mediassa räjähdysmäisesti levinneessä kuvassa. Hänen mukaansa Sipilä myös tiesi, että kuva on tarkoitus jakaa Facebookissa.

Silvastin mukaan Sipilä halusi kuvaan useamman koulutuslupauskyltin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Ja tottakai minä seisoin vieressä ja hymyilen. On minulle nuorena keskustalaisena tärkeää, että oman puolueeni puheenjohtaja haluaa julkisesti jakaa itselleni tärkeät arvot ja tavoitteet, Silvasti kirjoittaa.

– On sanomattakin selvää, että keskustajohtoisen hallituksen päätökset leikata koulutuksesta ja opintotuesta tekivät todella kipeää, hän jatkaa.

Silvasti kirjoittaa ymmärtävänsä valtion kovat säästöpaineet, sekä sen, että kaikkien on osallistuttava talkoisiin.

– Sitä en sitten kuitenkaan ymmärrä enkä hyväksy, että miten Keskusta, sivistyspuolueeni köyhän asialla, on alistunut näin kammottaviin koulutusleikkauksiin.

Hän myös muistuttaa, että keskusta teki välikysymyksen edellisen hallituksen koulutusleikkauksista ja että uudet leikkaukset tulevat entisten päälle.

 

Rahalla saatava yksilöllistä koulutusta

 

Espoon Nuoret Järkiporvarit kertoo kannanotossaan, että yksi tämän kevään hyvin menestyneistä ylioppilaista on saanut suuren osanopetuksestaan kotiopetuksena.

Tämän perusteella Järkiporvarien mielestä on selvää, ettei valtio voi tehokkaasti organisoida kolutusta huomioiden yksilön tarpeita.

Tähän vedoten yhdistys vaatii, että yksityiskouluille on annettava oikeus periä lukukausimaksuja.

Järjestön mukaan lukukausimaksuja on vastustettu siksi, että ne lisäävät yhteiskunnan eriarvoistumista.

– Tosiasia on, että vanhempien ammatit ja koulutustausta ovat ratkaisevampia nuorten erilaisille aloille suuntautumisessa.

Ekonomien lapset pääsevät Järkiporvarien mukaan kauppakoreakouluun, koska saavat jo kotona alan mukaista kasvatusta ja tietoa taloudesta.

Järjestö viittaa myös siihen, että yksityiskoulut ovat Afrikassa ja Intiassa yleisempiä kuin teollisuusmaissa, ja että näissä maissa perheet eivät kykene luottamaan valtiovallankykyyn järjestää laadukasta koulutusta.

 

Autoveron alennus ihmetyttää

 

Myös keskustanuorten varapuheenjohtaja Katja Asikainen ryöpyttää omaa puoluettaan. Hän kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidesivulla, että hallitusohjelma on alkiolaisen ihmisyysaatteen hautaus.

– Hallituksen leikkaukset kohdistuvat yksiselitteisesti suomalaisen yhteiskunnan kaikista köyhimpiin: opiskelijoihin, työttömiin, eläkeläisiin ja lapsiperheisiin. Koskaan ennen en ole ollut yhtä pettynyt ja ahdistunut puolueeni toiminnan vuoksi, Asikainen kirjoittaa.

‑ Hallituspolitiikkaa olisi voitu rakentaa maltillisemmille leikkauksille esimerkiksi luopumalla verovähennyksistä tai jättämällä tuloveron kevennys tekemättä. Kaikista vähiten järkeä on autoveron kevennyksessä, joka on kädenojennus vauraalle väestönosalle.

 

Espoon Nuoret Järkiporvarit ry:n kannanotto

Silja Silvastin blogikirjoitus

Katja Astikaisen kirjoitus Helsingin Sanomissa

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*