Kuva: Talvivaara

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kirjoittaa blogissaan, että Talvivaara Sotkamo Oy:n joutuminen julkisselvitykseen oli odotettu.

Konkurssiasiamies esitti julkisselvitystä perjantaina Espoon käräjäoikeudelle.

– Hakemus oli odotettu, koska konkurssipesän tulot eivät riitä ympäristöturvallisuuden kannalta välttämättömien kulujen maksamiseen, Pokka kirjoittaa.

– Valtio on jo nyt rahoittanut ympäristöturvallisuuden kannalta välttämättömiä töitä usealla miljoonalla eurolla.

Julkisselvityshakemus on konkurssin erityismuoto. Julkisselvityksellä velkojien sijaan päätösvaltaa pesän asioissa käyttää julkisselvittäjä. Konkurssimenettelyn kustannukset julkisselvityspesässä maksetaan valtion varoista, jos pesän varat eivät riitä. Valtion varoista maksettavat kustannukset hyväksyy konkurssiasiamies, joten valtion kuluvastuu ei ole rajoittamaton.

– Julkisselvityksessä olevia konkurssipesiä on Suomessa ollut viime vuosina muutamia. Perusteena menettelyyn siirtymiselle on ollut varaton pesä ja tarve ympäristöturvallisuuden varmistamiselle. Talvivaaran konkurssipesä on kuitenkin muihin julkisselvityksessä olleisiin ja oleviin pesiin verrattuna suuruudeltaan omaa luokkaa, Lapin yliopistossa ympäristöoikeuden dosenttina toimiva Pokka kirjoittaa.

Aiheesta aiemmin:

Talvivaara hakeutuu konkurssiin

Kainuu hakee äkillisen rakennemuutoksen alueeksi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*