Harkinnanvaraista vos-korotusta hakevan kunnan tulee erityisesti tuoda esille ne toimenpiteet, joita kunta on tehnyt tai on tekemässä poikkeuksellisten tai tilapäisten talousongelmien parantamiseksi. Kuva: Pixabay

Valtiovarainministeriö avaa harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen haun vuodelle 2023.

Kunnan valtionosuutta voidaan lain mukaan korottaa hakemuksesta ja harkinnan perusteella, jos kunta on lisätuen tarpeessa poikkeuksellisten tai tilapäisten taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Tuen tarpeen arvioinnissa otetaan huomioon myös paikalliset erityisolosuhteet. 

Harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen haku on auki normaaleilla kriteereillä myös niille kunnille, joiden valtionosuuden maksatus on tällä hetkellä negatiivinen. Näitä kuntia on vuonna 2023 kahdeksan.

VM:n mukaan valtionosuusmaksatuksen negatiivisuus ei automaattisesti tarkoita, että kunnan taloudellinen tilanne olisi heikko uudistuksen jälkeen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Pääosa negatiivisen valtionosuuden kunnista hyötyy taloudellisesti sote-siirrosta tämänhetkisestä tilanteesta huolimatta, VM:n tiedotteessa todetaan.

Lisäksi VM:n mukaan toisaalta suurimmat sote-uudistuksesta aiheutuneet asukaskohtaiset kuntien peruspalvelujen valtionosuuden määrän vähennykset ovat tänä vuonna olleet muualla kuin negatiivisen valtionosuuden kunnissa.

– Harkinnanvaraisten valtionosuuksien korotuksen perusteet ovat kaikille kunnille samat eli perusteena kunnan talouden kokonaistilanne verrattuna muihin kuntiin, kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Harkinnanvaraisiin valtionosuuden korotuksiin on varattu tänäkin vuonna 10 miljoonaa euroa. 

Hakuaika kestää 17.10. saakka ja hakuohjeiden mukaan päätösten ”tavoiteaikataulu on marraskuu”.

Hakukirjeen mukaan valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt taloutensa tasapainottamiseksi toteutettavia toimenpiteitä. Toimenpiteet
aikatauluineen ja euromääräisine vaikutuksineen on esitettävä valtionosuuden
korotusta koskevassa hakemuksessa.

Aiempina vuosina harkinnanvaraisen valtionosuuskorotuksen haku on avattu huomattavasti aiemmin. Nyt ministeriössä haluttiin odottaa valtion budjettineuvottelujen yli, ennen kuin haku avattiin.

Harkinnanvaraisen vos-korotuksen hakijamäärä on viime vuosina ollut laskusuunnassa. Vuonna 2020 hakijoita oli 146 kuntaa, vuonna 2021 89 kuntaa ja viime vuonna 59 kuntaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*