Kuva: Ville Miettinen

Helsingin kaupunginhallitus ei hyväksynyt ensi vuoden talousarvioesitystä maanantaina. Uusi yritys on ensi maanantaina 9. marraskuuta.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen esityksen pohjalta budjetista neuvottelevat valtuustoryhmät eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen.

Tällä hetkellä budjettineuvottelut ovat jumissa, toteaa vihreiden ryhmäjohtaja Otso Kivekäs Facebookissa.

Kokoomus ajaa Helsinkiin tiukkaa talouslinjaa, joka iskisi mm. opetukseen ja varhaiskasvatukseen. SDP ja vasemmistoliitto eivät hyväksy Pajusen esitystä.

– Helsingissä kyse ei ole siitä, että olisi pulaa rahasta, vaan siitä, miten vaurautta jaetaan. Jussi Pajusen esitys on alle keväällä sovitun, valmiiksi tiukan raamin, mikä ei ole helsinkiläisten eikä taloudenkaan kannalta järkevää. Olemme valmiita neuvottelemaan budjetista, jonka lähtökohta on aiemmin sovittu raami, ei sen alle, Helsingin vasemmiston ryhmäjohtaja Veronika Honkasalo sanoo ryhmän kannanotossa.

SDP puolestaan julkisti oman budjettiesityksensä, koska ryhmän mielestä Pajusen budjettiesitys osoittaa, että edeltävät vuodet noudatettu käytäntö, jossa keväällä hyväksytään ja syksyllä tarkistetaan seuraavan vuoden talouden raamit huomioiden kustannusten nousu ja väestönkasvu, mutta jätetään kokonaan huomioimatta tulojen kehittyminen, ei nykytilanteessa toimi.

– Kaupunginjohtaja Pajusen budjettiesitys johtaisi tuntuviin vähennyksiin muun muassa opetuksesta ja varhaiskasvatuksesta samalla kun kaupunki tekisi yli 90 miljoonaa euroa voittoa. Kolmatta vuotta peräkkäin toteutettavassa tuottavuustavoitteessa ei enää ole kyse tuottavuudesta, vaan leikkauksista, jotka heikentävät palvelujen laatua ja vaikuttavuutta, Helsingin SDP:n kannanotossa sanotaan.

Helsingin toiseksi suurimman puolueen, vihreiden, kanta tulee ratkaisemaan budjetin hyväksymisen. Kivekäs haluaa asiaan yhteisesti sovitun ratkaisun, jota ei siis toistaiseksi ole löytynyt.

– Meillä vihreissä lähtökohta ja tavoite on, että budjettien kaltaiset suuret asiat ratkaistaan laajalla enemmistöllä. Emme halua viedä päätöksenteon kulttuuria suuntaan, jossa osa on päätöksissä mukana ja osa ulkopuolella. Yhteisymmärryksen hakeminen ei aina ole helppoa, mutta uskon että se on kaiken vaivan arvoista, Kivekäs sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä