Helsingin Kalasatamassa rakennetaan runsaasti sekä toimitiloja että asuntoja.

Helsingin rakentamisen vauhti on nopeutunut. Rakennuslupia on tänä vuonna myönnetty asunnoille enemmän kuin viime vuosina vastaavana aikana tai keskimäärin 2000-luvulla.

Helsingin tavoite on 6 000 uutta asuntoa vuodessa. Kesä–heinäkuun vaihteessa oli rakenteilla vajaat 7 000. Tammi–kesäkuun aikana on valmistunut vajaat 2 400 asuntoa, aloitettu runsaat 2 500 asunnon rakentaminen ja myönnetty rakennuslupa lähes 4 000 asunnolle.

Vilkkainta asuntotuotanto on suurilla projektialueilla. Suurin rakenteilla olevien asuntojen keskittymä on Jätkäsaaressa, mutta Kalasataman asuntorakentaminen on vilkastumassa.

Myös täydennysrakentaminen jatkuu vilkkaana eri puolilla Helsinkiä. Yli puolet rakenteilla olevasta asuntotuotannosta tulee eri puolille kaupunkia täydentämään olemassa olevaa kaupunkirakennetta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Tämänhetkisestä Helsingin asuntotuotannosta sääntelemättömien omistus- ja vuokra-asuntojen osuus on hieman yli puolet. Erilaisten välimuotojen, kuten Hitas-asuntojen ja asumisoikeusasuntojen osuus on jäämässä tavoitteista.

Myös toimitilojen rakentaminen kiihtynyt

Myös toimitilarakentamisen rakennusluvissa tämän vuoden huhti-kesäkuu oli Helsingissä yksi 2010-luvun vilkkaimmista. Lupa myönnettiin uustuotantona ja laajennuksina runsaan 170 000 kerrosneliön rakentamiselle. Se on 71 prosenttia enemmän kuin viitenä edellisenä vuotena keskimäärin samana ajanjaksona.

Pekkarinen haluaa jarruttaa

Helsingin kasvu on viime aikoine herättänyt huolta muualla Suomessa. Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen, keks., on vaatinut hallitukselta budjettiriihessä toimenpiteitä, joilla hillitään väestön keskittymistä erityisesti Helsinkiin ja Uudellemaalle.
Erääksi keinoksi Pekkarinen on esittänyt valtion omia ja tukemia investointeja.
Pekkarinen muistutti, että alueellinen keskittyminen on ollut taantuman aikaankin varsin voimakasta ja nousukaudella ilmiö yleensä kiihtyy.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*