Jyväskylän julkaisemista vuoden 2014 ostolaskuista selviää muun muassa se, että kaupungin konsernihallinto osti palveluja Neste-rallia isännöivältä AKK-Motorsports Oy:lta viime vuonna noin 20.000 eurolla. (Kuva: Jyväskylän kaupunki)

Jyväskylän kaupunki on avannut julkisesti tutkailtavaksi kaikkien liikelaitostensa sekä toimialojen palveluiden ja tavaroiden ostot. Tiedot on julkistettu kaupungin avoimen datan sivustolla.

Tässä vaiheessa avoimesti tutkittavissa on yli 200.000 riviä tietoa vuoden 2014 ostoista. Ostojen yhteissumma on 355,7 miljoonaa euroa. Kaupunki on julkaisemassa myös vuosien 2012 ja 2013 hankintatiedot.

– Kaupunki haluaa olla toiminnassaan mahdollisimman avoin. Koko vuoden tiedot julkistetaan yhdessä tiedostossa jaoteltuna hankintojen laadun mukaan, jolloin tiedot on helposti vertailtavissa. Nyt avoimena datana julkaistu aineisto on laaja ja kattava sisältäen myös kaupungin maksukorteilla tehdyt ostot, kertoo kaupungin laskentapäällikkö Vesa Voutilainen.

Jyväskylän kaupunki on julkaissut avointa dataa kootusti joulukuusta 2012 lähtien, jolloin avoimen datan sivusto otettiin käyttöön.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Pääkaupunkiseutu edelläkävijänä

Aiemmin vastaavassa laajuudessa ovat ostolaskujaan kaiken kansan syynättäväksi tuoneet pääkaupunkiseudun kunnat Helsingin johdolla Helsinki Region Infoshire sivustolla osoitteessa www.hri.fi. Tiedon lisäämisen ohella avoimuudella haetaan kunnissa myös säästöjä.

– Helsinki on ilmoittanut odottavansa kahden prosentin säästöjä ostoihin, kun läpinäkyvyys lisääntyy. Ylipäänsä kuntien talousdataa pitäisi saada selvästi nykyistä enemmän auki. Tiedän, että ainakin Mikkelissä harkitaan asiaa, Kuntaliiton erityisasiantuntija Elisa Kettunen kertoo.

Kuntien ja kaupunkien jakaman avoimen datan yhteisten pelisääntöjen kehittämiseksi ollaan ryhtymässä toimeen Kuntaliiton ja valtiovarainministeriön voimin.

– Parhaillaan on palautekierroksella projektisuunnitelma, jonka avulla pyritään yhtenäistämään toimintaa. Meiltä puuttuu vakiintunut tapa tuoda esille talousdataa. Se taas hidastaa hyödyntämistä, kun yhdenmukaisuus puuttuu, Kettunen toteaa.

 

Linkki Jyväskylän avoimeen dataan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*