-On allianssikaupungit ja MAL-kaupungit, jolloin iso kysymys on, mitä asioita neuvotellaan missäkin pöydässä. En näe näiden erottelemisessa lainkaan järkeä, Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen kritisoi Orpon hallituksen tuoretta kaupunkiallianssipäätöstä. Kuva: Aleksi Muraja

Jyväskylä, Kuopio ja Lahti ovat ilmaiseet yhteisen närkästyksensä allianssimallista, jonka Petteri Orpon, kok., hallitus tiedotti perjantaina muodostaneen kuuden suurimman kaupungin kanssa.

Allianssissa kaupungeista mukana on kuusi suurinta väestömäärältään, eli Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Tavoitteena on ratkaista entistä tehokkaammin haasteita, jotka koskevat sekä valtion että suurten kaupunkien työtä. Tällaisia haasteita ovat esimerkiksi osaavan työvoiman saatavuus ja osaamisen vahvistaminen.

Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kannanoton mukaan ne eivät hyväksy esitettyä mallia vaan edellyttävät, että hallitusohjelman alkuperäisen kirjauksen mukaisesti ”hallitus käynnistää strategisen yhteistyöallianssin suurimpien kaupunkien kanssa”.  

Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Caius Forsberg, kok., ihmettelee, miksi ”suurten kaupunkien kerhosta” on jätetty pois kolme suomalaista yliopistokaupunkia ja aktiivista MAL-yhteistyökaupunkia.

Mainos-Olisi luontevaa uskoa, että valtio haluaisi rakentaa menestyvää Suomea myös meidän kanssamme strategisessa yhteistyössä, Frosberg sanoo kaupunkien yhteisessä kannanotossa.

Kannanoton mukaan hallituksen julkistama allianssi ei tuo uutta ratkaisukykyä kaupunkipolitiikkaan, vaan se päinvastoin sekoittaa kokonaisuutta entisestään. KOlmikko kritisoi hallitusta suurten kaupunkien asettamisesta vastakkain.

– Ikävintä on se, että se [allianssi] ei tunnista kaikissa Suomen suurissa kaupungeissa tapahtuvaa ja koko Suomen kannalta merkittävää kehitystä sekä kasvukehityksen mukana tuomia haasteita. Suurten kaupunkien haasteet, kuten osaavan työvoiman saatavuus, osaamisen vahvistaminen, vihreä siirtymä, rikollisuus, nuorten pahoinvointi sekä maahanmuutto ovat kaikkien yhdeksän suurimman kaupungin haasteita. Ne voidaan ratkaista ainoastaan valtakunnallisella yhteistyöllä, kannanotossa muistutetaan.

Alueellinen eriarvoisuus arveluttaa

Jyväskylän, Kuopion ja Lahden mukaan hallituksen ja kuusikon allianssimallissa arveluttaa myös mallin alueellinen eriarvoisuus. Malli ei kehitä koko Suomea vaan keskittää ajattelua erityisesti pääkaupunkiseudulle ja länteen, koko keskisen ja itäisen Suomen jäädessä ulos, kolmikko muistuttaa.

Jyväskylä, Kuopio ja Lahti pitävät strategisen allianssin muodostamista valtion ja suurten kaupunkien kesken sinänsä hyvänä asiana lähtökohtaisesti.

– Olennaista on kuitenkin se, keitä kutsutaan mukaan. Valtio on solminut Maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimukset suurimpien kaupunkiseutujen kanssa. Nyt esitetyn allianssikokoonpanon lisäksi MAL-kaupunkeja ovat Jyväskylä, Kuopio ja Lahti, kolmikko muistuttaa.

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen, kesk., muistuttaa, että Sisä-Suomen kasvukaupunkien Jyväskylän, Kuopion ja Lahden yhteisenä tavoitteena on edistää koko Suomen tulevaisuutta.  

-Julkisuudessa on käsitelty nyt paljon Itä-Suomen vaikeuksia – tässäkö on hallituksen vastaus siihen? Esitetty malli on sekava ja eriarvostava muita suuria kaupunkeja kohtaan. On allianssikaupungit ja MAL-kaupungit, jolloin iso kysymys on, mitä asioita neuvotellaan missäkin pöydässä. En näe näiden erottelemisessa lainkaan järkeä, Eskelinen kritisoi.

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén, sd., puolestaan muistuttaa, että jos allianssiin kutsutaan mukaan kaikki Suomen yhdeksän suurinta kaupunkia, niiden vaikutuspiirissä on enemmistö suomalaisia.

– Ainut oikea ratkaisu on luoda vahva allianssi, johon kuuluvat kaikki MAL-sopimuskaupungit, Hildén sanoo.

Aiemmin aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. On aivan oikein vetää raja johonkin: olen asunut kahdessa näistä kaupungeista ja kolmanteen kontaktit kuukausittain.

    Kuopion ja Jyväskylän väkilukua on saatu hilattua ylöspäin keinotekoisesti liittämällä henkhieverissä olevia kuntia niihin – Kuopioon Vehmersalmi, Karttula, Maaninka, Nilsiä ja Juankoski; Jyväskylään maalaiskunta ja Korpilahti, Lahteen vain Nastola.

    Lahden ongelma on yliopiston puute, mutts etuna hyvä sijainti ja paljon perusteollisuutta.

    Hallitus on tehnyt hyvät rajaukset, mutta tässä mielensäpahoittajien maassa on synti sanoa ääneen faktoja.

    Käykääpä epäilijät ajelemassa niin näette näitä kurjistuvia alueita.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*