Sekä isot että pienet kunnat ovat ajautuneet suurten veronkorotuspaineiden kurimukseen. Konsulttiyhtiö FCG on laskenut kaikkien Manner-Suomen kuntien veronkorotuspaineet vuoteen 2016 saakka kolmen eri vuosikatetavoitteen mukaan.

FCG:n laskelma osoittaa, että esimerkiksi Kauniaisissa on kertynyt veronkorotuspainetta: jos kaupunki asettaa vuosikatetavoitteeksi alimman tason, 100 prosenttia poistoista, veronkorotuspaine on 1,9 prosenttiyksikköä. Veroprosentin pitäisi vuonna 2016 olla 18,40 tasapainoon pääsemiseksi. Jos vuosikatetavoite Kauniaisissa olisi vuonna 2016 120 prosenttia poistoista, veroprosentin pitäisi olla 18,80. Jos vuosikatetavoite olisi 140 prosenttia, veroprosentin pitäisi olla 19,30.

Kiteellä 22,50:n veroprosentti pitäisi nostaa 23,40 prosenttiin, jos tavoitellaan tasapainoa vuonna 2016 ja vuosikatetavoite on 100. Vuosikatetavoitteella 120 veroprosentin pitäisi olla 23,70 ja 140:llä 24 prosenttia.

Veronkorotusten painelaskelman kärkeen nousee Kyyjärvi, jonka veroprosentti pitäisi nostaa 32,90 prosenttiin, jos kunta tavoittelisi vuosikatteeksi 100 prosenttia poistoista vuonna 2016.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



FCG:stä Jarmo Asikainen sanoo, että laskelma perustuu nykytietoihin ja on teoreettinen. Vuosikatetavoite 140 voi olla kasvukunnassa kurantti, mutta väestöään menettävässä kunnassa 100 voi riittää, jos kunnassa ei ole uudisrakentamistarvetta.

Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Kietäväisen mukaan painelista kertoo realismista. Täksi vuodeksi veroja korotti 156 kuntaa. Talousvaikeudet ovat edelleen lisääntyneet ja se luo lisää paineita.

Kietäväinen huomauttaa kuntien välille revenneestä veroerosta. Se on hänen mukaansa jo nyt kipurajalla, kun se on 6 prosenttiyksikköä.

Kuntiin kertyneet isot veronkorotustarpeet johtuvat suurelta osin valtionosuuksien leikkauksista. Valtion toimista johtuva korotustarve on Kuntaliiton mukaan keskimäärin 1,6 prosenttiyksikköä per kunta.

Katso kaikki veropainelaskelmat (pdf)

Lisää veropaineista Kuntalehdessä 12/2014, joka ilmestyy 23. lokakuuta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Yksi yhteinen nimittäjä näyttää kunnilla olevan. Lähellä keskustalaista maailmankuvaa. Liian yksipuolinen elinkeinorakenne ja sisäsiittoinen kulttuuri.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*