Helsinki parantaa kaupunkilaisten vaikutusmahdollisuuksia kotiseutunsa kehittämiseen.
Kuva: Ville Miettinen

Helsingin kaupunki palkkaa seitsemän ihmistä edistämään helsinkiläisten lähidemokratiaa.

Kaupunki hakee parhaillaan ”stadiluotseja” vakituisiin tehtäviin. Kukin luotsi vastaa yhdestä kaupungin suurpiiristä, ja auttaa sen asukkaita toteuttamaan ideoita kaupungiosien kehittämiseksi.

Kaupunkilaiset haluavat vaikuttaa asuinalueensa kehitykseen, mutta tähän asti keinoja on ollut hankala löytää.

– Helsinki on niin iso organisaatio, että välillä on vaikea löytää oikeat keskustelukumppanit. Ei ole kovin asukaslähtöistä, että kaupunkilaisia pompotellaan luukulta toiselle, kaupungin asukasyhteistyöpäällikkö Titta Reunanen sanoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Jo pidemmän aikaa kaupunki on etsinyt Helsinkiin sopivaa alueellisen osallistumisen ja lähidemokratian toimintamallia. Stadiluotsin tehtävä on nimitystä myöten kaupunkilaisten ideoima.

Luotsien tehtävä on vauhdittaa kaupunkilaisten aloitteiden toteutumista ja auttaa alueen verkostoja löytämään toisensa.

– Stadiluotsin tehtävä on olla oman alueensa verkostojen ja kaupungin toimijoiden asiantuntija.

Kaupunginosille kehittämisrahaa

Luotsit auttavat kaupunkilaisia myös osallistuvan budjetoinnin ideoinnissa ja toteuttamisessa. Osallistuva budjetointi tarkoittaa, että asukkaat pääsevät päättämään, mihin 4,4 miljoonan euron suuruinen summa käytetään.

– Se voi olla mitä vain ympäristön kehittämisestä erilaisiin hankkeisiin ja hankintoihin. Yksityiskohdat toteuttamisesta ovat vielä hiukan työn alla, mutta näin on kaavailtu, Reunanen sanoo.

Rahat vapautuvat kaupunginosien kehittämiseen nyt päättyvästä lähiöprojektista.

Helsinkiläiset voivat jättää osallistuvaan budjetointiin ideoitaan ja ehdotuksiaan sähköisen alustan kautta. Hakuajan päätyttyä ehdotukset saavat kaupungilta hinta-arvion.

Budjetin raameihin mahtuvista hankkeista järjestetään äänestys, jossa äänioikeus on kaikilla 12 vuotta täyttäneillä helsinkiläisillä. Lopulta kaupunginhallitus siunaa äänestystulokset ja kaupunkilaisten toivomia projekteja voidaan alkaa toteuttaa.

4,4 miljoonan euron summa jaetaan Helsingin suurpiirien kesken. Se suhteutetaan väestöpohjaan, niin että suurin, itäinen suurpiiri saa käyttöönsä reilut 600 000 euroa ja pienin, pohjoinen suurpiiri noin 200 000 euroa.

Äänestys rahojen käytöstä järjestetään verkossa. Kullakin kaupunkilaisella on käytössään yksi ääni. Halutessaan sen voi antaa myös jonkin toisen kuin oman kaupunginosan hankkeelle.

Tavoitteena on, että idea-alusta avataan helsinkiläisten käyttöön syksyllä 2018.

Juttua korjattu 1.3. klo 9:55. Poistettu kohta, jonka mukaan osallistuva budjetointi korvaisi päättyvän lähiöprojektin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*