Timo Kietäväisen mukaan sotea varten tarvitaan oma valtionosuusjärjestelmä.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen katsoo, että kuntien rahoitusvastuu sote-palveluissa pitäisi lopettaa sote-uudistuksen yhteydessä.

Hänen mukaansa ei ole johdonmukaista, että alueiden asioita ilmeisesti päättää suorilla vaaleilla valittu valtuusto, mutta rahoituksesta vastaisivat kunnat, joilla ei ole päätösvaltaa sote-alueen asioihin.

Kietäväinen puhui aiheesta Suurten kaupunkien rahoitusjohdon tapaamisessa 6.8.2015 Vantaalla.

Kuntien rahoitusvastuun katkaiseminen sote-alueille ei ole yksinkertaista. Sote-menot ovat selvästi suuremmat kuin valtion kunnille maksamat valtionosuudet, ja valtionosuusjärjestelmää tarvitaan sote-uudistuksen jälkeenkin rahoittamaan valtion kunnille määräämien tehtävien kustannuksia sekä tasaamaan kuntien keskinäisiä eroja, Kietäväinen sanoi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Eroja on kuntien olosuhteissa, palvelujen kysyntätekijöissä ja verotuloissa.

 

 

Sotelle oma valtionosuusjärjestelmä

 

Kietäväisen mukaan myös sote-alueet tarvitsevat oman valtionosuusjärjestelmän, jolla valtio jakaisi rahoitusvastuuta sote-palvelujen kustannuksista ja jolla tasattaisiin alueiden välisiä eroja.

– Sote-rahoituksen hajanaisuus on johtanut hoitojen osa-optimointiin, koska kenelläkään ei ole ollut vastuuta hoidon kokonaisuudesta ja hoidettavan tukemisesta kuntoutuksen kautta työelämään tai kotiin, Kietäväinen katsoo.

Hän vaatii, että osaoptimoinnin ongelma ryhdytään ratkaisemaan tällä kertaa kunnolla, koska se on avain parempaan toiminnan kustannustehokkuuteen.

Kietäväinen pitää huolestuttavana, ettei sote-uudistuksen aiempien vaiheiden kustannustarkasteluissa ole riittävästi huomioitu ennen hoitoon pääsyä ja hoidon jälkeen syntyneitä kustannuksia, vaikka ne muodostavat suurimman osan kokonaiskustannuksista.

Tämä kävi ilmi kesän alussa valmistuneesta Terveysturva ja sen rahoitus -tutkimuksesta, jonka toteuttivat Finnish Consulting Group Oy, Itä-Suomen yliopisto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

 

 

Kuntien rooli muuttuu

 

 

– Sote-uudistus muuttaa merkittävästi kuntien roolia ja tehtäviä. Siksi on tärkeää aloittaa yhteistyössä valtion ja kuntien kanssa valmistelu uudesta kuntakäsityksestä, Kietäväinen arvioi.

Hänen mukaansa kuntien rooli säilyy uudistuksen jälkeenkin vahvana ja voimistuu merkittävästi elinvoimapolitiikassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*