Kuva: Korkein oikeus

Handelsbankenin ja kuntien korkomarginaalikiista ratkaistaan Korkeimmassa oikeudessa. Myös Nordea korotti marginaalia vuonna 2009 perustellen korotusta varainhankinnan kallistumisella ja lainaehdolla.

Korkein oikeus (KKO) ratkaisee, oliko Handelsbankenilla oikeus korottaa 12 kunnan, kuntayhtymän ja kuntayhtiön sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lainojen korkomarginaalia vuonna 2009 sillä perusteella, että pankin varainhankinta oli finanssikriisin seurauksena kallistunut.

KKO antoi Handelsbankenia koskevassa asiassa valitusluvan kuntataholle. Aiemmin Helsingin käräjäoikeus ja Helsingin hovioikeus olivat ratkaisseet asian niin, että pankilla oli oikeus korottaa marginaaleja. KKO myönsi valitusluvan, ja asian ratkominen KKO:ssa alkoi suullisella käsittelyllä tällä viikolla.

Myös Nordea korotti marginaaleja samalla perusteella, ja alioikeus ja Hovioikeus ovat ratkaisseet asian Nordean eduksi. Kunnat ovat hakeneet valituslupaa myös Nordea-asiassa. Nordeaa vastaan oikeutta on käynyt 22 kunta-alan toimijaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Asiassa on kyse siitä, että Handelsbanken ja Nordea korottivat lainamarginaalejaan lainaehdoissa mainitulla tavalla, kun niiden varainhankinta kallistui. Kunnat katsovat, että korotusehto oli epäselvä, ja sillä perusteella asia pitää tulkita lainanottajan eduksi.

Kunnat myös katsovat, että vaikka pankkien varainhankinta kallistui, viitekorot laskivat samaan aikaan jopa enemmän kuin varainhankinnan hinta nousi.

Molemmat pankit noudattivat sopimuksissaan täsmälleen samanlaista marginaalinkorotusehtoa. Myös pienten ja keskisuurten yritysten lainaehdot ovat olleet samanlaiset kuin kunta-alan lainanottajien.

Kaikkiaan Handelsbankenin kuntalainoissa on kyse noin 2,6 miljoonan euron lainoista. Nordeasta otettu lainamäärä on 8,5 miljoonaa lainaa. Kunnat laskevat, että yhden prosentin marginaaliero molempien pankkien osalta tekisi yhteensä 100 000 euroa vuodessa, joten summa koko ajalta on 600 000 euroa sekä viivästyskorot.

Muokattu klo 10.15: Otsikossa mainittiin alun perin Danske Bank. Kyse on Handelsbankenista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*