Kriisikunta Honkajoella tutkitusti kustannustehokkaat palvelut, silti jo toistamiseen arviointimenettelyssä
KUVA: PIXABAY
Mistä säästetään, jos kaikesta on jo säästetty? Honkajoen kunnan kohtalo on avoin.
Kriisikunta Honkajoki on toistamiseen valtiovarainministeriön arviointimenettelyssä. Edellisen kerran ministeriön kanssa neuvoteltiin 2014.
Nykyinen kunnanjohtaja Ulla Norrbo aloitti tehtävässään pari vuotta edellisen arviointimenettelyn jälkeen mutta tietää, että kunnan taloutta sopeutettiin reippaasti jo tuolloin.
– Viime vuonna verotulot putosivat niin rajusti, että talous jäi reippaasti alijäämäiseksi, Norrbo kertoo.
Nyt kunnassa tehdään uutta talouden tasapainotussuunnitelmaa ja kaivetaan lisäsäästöjen paikkoja.
– Toivon tietysti, että pystymme kuntana itse turvaamaan palvelut. Mutta tärkeintä on toki, että kuntalaiset saavat palvelunsa.
Norrbo huomauttaa, että 1 600 asukkaan Honkajoella ei esimerkiksi ole uimahallia, jonka voisi lakkauttaa. Veroprosenttikin, 22,50, on jo nyt viiden korkeimman verottajan joukossa. Kuntalaiset toisin sanoen varsin konkreettisesti tietävät taloustilanteen.
Jo tehtyjen säästöjen lista on pitkä, ja niistä moni näkyy kuntalaisten arjessa konkreettisesti.
– Olemme säästäneet esimerkiksi järjestöjen avustuksista. Tilavuokrien maksuja on tarkastettu. Olemme yrittäneet pitää nämä korotukset pieninä, mutta aina ne näkyvät maksajien laskuissa.
Vastikään teetetyssä palvelututkimuksessa nähtiin, että Honkajoki tuottaa palvelunsa kustannustehokkaasti.
– Pusertamisen varaa ei toisin sanoen ole enää sielläkään.
Tingitäänkö lukiosta vai muusta palvelusta?
Kuntalaiset pyritään pitämään tilanteen tasalla. Jokaiseen talouteen jaetaan seitsemän kahdeksan kertaa vuodessa kuntatiedote, jossa hallintokuntien uutisten lisäksi on viime aikoina kerrottu arviointimenettelystä.
– Jo viime syksynä tiedotimme, että tuloksesta tulee reilusti alijäämäinen. Yritämme pitää päätöksenteon ja tiedottamisen avoimena.
Kunnan asioista kerrotaan myös omilla Facebook-sivuilla ja tarvittaessa lehdissä ilmoittamalla.
Kuntalaisia pyydetään lähettämään kannanottoja ja mielipiteitä myös säästämisestä.
– Näin pienen kunnan hyvä puoli on, että melkein kaikki tuntevat melkein kaikki, jolloin on helppo keskustella päättäjien ja virkamiesten kanssa epävirallisestikin.
Keskustelua on käyty muun muassa siitä, onko Kankaanpään lukioon kuuluva Honkajoen satelliittilukio tarpeellinen vai ei. Tai millaisia perhepalveluja tarvitaan? Vastauksissa korostuu, että tietyn palvelun käyttäjät pitävät juuri sitä omaa palveluaan tarpeellisena ja tinkisivät toisesta.
Tulevaisuus avoin
Norrbo ei osaa sanoa, millainen kunnan tulevaisuus on. Nyt kaikki vaihtoehdot ovat avoinna. VM: n edustajat ovat käyneet kunnassa kuulemassa taloustilanteesta, ja joulukuussa arviointiryhmän on tarkoitus esittää oma ehdotuksensa.
Kunnanvirastossa on seurattu tarkkaan paikallisen median yleisökeskustelua siitä, mitä kuntalaiset toivovat. Mielipiteissä kannatetaan sekä itsenäisen kunnan säilyttämistä että kuntaliitosta.
Lue myös:
Kriisikunnan ilmapiiri kiinnostaa ministeriötä