Kuntien valtionosuuksia tulisi nyt lisätä samalla perusteella, joilla niitä leikattiin kiky-sopimuksen yhteydessä, KT esittää. Kuvassa työmarkkinajohtaja Markku Jalonen. (Kuva: Sonja Eloranta)

Vaikka ensi vuonna talouden elvytystoimet vielä jatkuvat, tarvitaan päätöksiä konkreettisista työllisyystoimista ja uskottavaa näköalaa työllisyysasteen nostamiseksi, muistuttaa KT Kuntatyönantajat kannnanotossaan valtiovarainministeriön ehdotukseen ensi vuoden valtion talousarvioksi.

– Hallitusohjelman työllisyystavoitteesta täytyy pitää kiinni. Työllisyysasteen nostaminen on paras lääke myös kuntatalouden ongelmiin, KT:n kannanotossa todetaan.

VM:n mukaan hallitus jatkaa työllisyystoimenpiteiden valmistelua hallitusohjelman mukaisesti nostaen kunnianhimon tasoa ja huomioiden koronakriisin vaikutukset toimintaympäristöön. Osana kestävyystiekarttaa hallitus asettaa budjettiriihessä myös uuden työllisyystavoitteen, joka on suurempi kuin nykyinen 60 000 tavoite.

KT muistuttaa, että kuntatalous on edelleen historiallisen heikossa kunnossa ja valtion ja kuntien taloudellinen tilanne heikkenee voimakkaasti ja velkataakka kasvaa.

– Lomautukset ja muut työvoimakustannusten sopeutustoimet kuntakentällä jatkuvat. Kunnat tarvitsevat lisää taloudellista tukea myös ensi vuonna, järjestö muistuttaa.

KT:n mukaan kunta-alan työmarkkinasopimusten mahdollistama laaja paikallinen sopimismahdollisuus pitää hyödyntää työpaikkojen turvaamisessa.

Hallituksen tulisi arvioida uudelleen sitä, onko nykyisessä taloudellisessa tilanteessa varaa antaa kunnille uusia tehtäviä ja velvoitteita, jotka lisäävät merkittävästi kuntien pysyviä menoja, kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen esittää.

Valtionosuuksia leikattiin, kun kunta-alan työaika pidentyi kiky-sopimuksessa. Uusissa kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksissa työaika pääsääntöisesti lyheni kikyä edeltävään tilanteeseen.

Nyt KT:n mukaan valtionosuuksia tulisi lisätä samalla perusteella, joilla valtionosuuksia leikattiin.

– Valtaosa kuntasektorin tehtävistä on lakisääteisiä ja niiden rahoitus on pystyttävä turvaamaan, KT katsoo.

Järjestön mukaan ansiosidonnainen työttömyysturva pitää uudistaa ja oikeutta työttömyysturvan lisäpäiviin rajoittaa.

– Työvoimapalvelujen tehostaminen edellyttää samanaikaisesti työnhaun velvoittavuuden lisäämistä. Valtion ja kuntien yhteisvastuuta työllisyyden hoidosta tulee selkeyttää ja eri työnhakijaryhmien palveluja kehittää. Palkkatuen käyttöä on tehostettava ja volyymiä kasvatettava etenkin vaikeimmassa työmarkkina-asemassa olevien työllisyyden edistämiseksi.

– Tuottavuuden nostamiseksi tulee tukea ja vauhdittaa kuntapalveluja tuottavien organisaatioiden omaa kehittämis- ja uudistamistyötä sekä uuden teknologian hyödyntämistä. Samalla tukea tarvitaan lähijohtamisen kehittämiseen kunta-alalla, KT esittää.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*