Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT tiedottaa olevansa erittäin huolissaan potilasturvallisuudesta Tehyn ja SuPerin ilmoittamissa lakoissa.

Kunta-alan sovintoesdotuksen kaatuminen keskiviikkona merkitsee hoitoalan lakon alkamista perjantaina 1.4. kuudessa sairaanhoitopiirissä.

KT:n sairaanhoitopiireiltä saamien tietojen mukaan järjestöt kieltäytyvät antamasta tarvittavaa henkilöstöä potilasturvallisuuden takaamiseksi.

– Kansalaisten hengellä ja terveydellä tehdään nyt kovaa edunvalvontaa. Kenenkään henki ei saa lakon vuoksi vaarantua. Edellytämme neuvottelukumppaneilta vastuullisuutta, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoo tiedotteessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas sanoo, että saatujen tietojen mukaan Tehyn keskuslakkolautakunta on osoittanut yksipuolisesti annettavan, täysin riittämättömän suojelutyöresurssin.

– Työntekijöillä on oikeus osallistua lakkoon. Lakkojärjestön vastuulla on kuitenkin osallistua suojelutyöhön, jotta kansalaisten hengen ja terveyden kannalta tärkeät palvelut turvataan. Järjestöjen lakkoilmoituksessa antama lupaus suojelutyön antamisesta ei ole toteumassa, ja tällä voi olla erittäin dramaattisia vaikutuksia potilaiden hoitoon, sanoo Nybondas-Kangas.

KT pitää suojelutyötä koskevaa lainsäädäntöä erittäin puutteellisena. 

– Suojelutyön tekeminen on pelkästään ammattiyhdistyksen hyvästä tahdosta kiinni, sanoo Markku Jalonen.

KT:n mukaan aiemmat työtaistelut ovat osoittaneet työrauhan ja potilasturvallisuuden tärkeyden. Palveluiden sekä kansalaisten hengen, terveyden ja omaisuuden turva on oltava turvattuna myös työtaistelujen aikana. Vuonna 2007 jouduttiin säätämään tilapäinen potilasturvalaki. 

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Markku Jalonen ei ilmeisesti ymmärrä että on itse ajanut Ay-liikkeet tähän tilanteeseen, kunnallisen puolen palkkoja on poljettu kymmeniä vuosia ja yritetään polkea lisää. On helppo puhua hänen suullaan kun näkee paljoko hänen palkkansa on noussut samassa ajassa, nyt mitta on täysi niin JHL:n kuin muidenkin kunnallisen puolen edunvalvojien. Palkansaajat joita olet kyykyttänyt naurussa suin ottivat nyt yhdessä härkää sarvista, tämä palkannosto turvaa myös sen että jatkossakin meillä riittää työntekijöitä tekemään tätä raskasta ja vastuullista työtä ihmiskunnan hyväksi. Tietenkin jos haluat ajaa koko kuntasektorin työt alas olet tekemässä sitä näköjään tosissasi, ihmettelen vaan että mistä saat tekijät halvemmalla väitän että et löydä.

  2. Jos laitettaisiin lomat ja työaika samalle tasolle kuin yksityisellä puolella, olisi julkisellakin varaa palkankorotuksiin

  3. Simolle haluaisin sanoa että meiltä puuttuvat Pekkaset koska meille ei voida antaa ”vapaapäiviä” 12päivää vuodessa, muutoin hoito vaarantuisi. Pitkät lomat on meillä sen johdosta että olemme maksaneet ne 4 vuode korotuksettomilla sopimus kierroksilla (2x2v) joten kommenttisi on aiheeton. Samalla yksityisen puolen palkat ovat päälliköitä lukuun ottamatta 22% matalammat kuin yksityisellä. Mutta olen onnellinen että olet noista ”eduista” kade,

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*