KT:n Markku Jalonen pitää lakkojen laajentamista vastuuttomana. SuPerin Silja Paavolan mukaan sovintoehdotus oli kelvoton. Arkistokuva: Niko Pohjalainen

Kunta-alan sopimuskiistaan ei saatu ratkaisua keskviikkonakaan, kun työntekijäjärjestöt hylkäsivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala sopimusesityksen.

Kunta-alalla on näillä näkymin alkamassa lakko perjantainta 1.4., mikä merkitsisi noin 25 000 hoitajan ryhtymistä 14 vuorokauden lakkoon kuudessa sairaanhoitopiirissä.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n valtuuskunta ilmoitti vastauksessaan olevansa valmis hyväksymään valtakunnansovittelijan ehdotuksen. 

– Neuvottelukevät on ollut erityisen vaikea ja halusimme turvata työrauhan sekä palvelut kansalaisille. Sovintoehdotus olisi ollut riittävä kompromissiesitys, KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen sanoo tiedotteessa.

Sovintoehdotuksen mukaan kunta-alalle olisi sovittu kahden vuoden sopimus, jolla palkat olisivat nousseet ensimmäisenä vuonna yhteensä kaksi prosenttia ja toisena vuonna vähintään 1,9 prosenttia. Esitykseen sisältyivät myös paikalliset järjestelyerät. Palkansaajajärjestöjen esittämiä erillisiä, monivuotisia palkkaohjelmia esitys ei sisältänyt. 

– KT oli valmis yleisen edun nimissä hyväksymään valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen, vaikka ehdotus ei kaikilta osin ollut KT:n tavoitteiden mukainen, korostaa toimitusjohtaja Markku Jalonen.

– Sovintoehdotuksen palkankorotustaso olisi tukenut hyvinvointiyhteiskunnan palveluita ja taloudellista kestävyyttä sekä vähentänyt paineita korottaa kansalaisten verotusta, painottaa Kirsi-Marja Lievonen.

Sopimusjärjestelmän jakautuminen kahteen osaan heikentäisi työrauhaa

Sovintoehdotus sisälsi KT:n mukaan myös merkittävän valuvian neuvottelujärjestelmään. Sovintoehdotuksen mukaan kunta-alan ja hyvinvointialan neuvottelujärjestelmään tulisi kaksi erillistä pääneuvotteluryhmää. 

– Pääneuvotteluryhmän pilkkominen kahteen osaan ja kokonaisuuden hajottaminen olisi poikkeuksellisen vakava uhka jatkossa työrauhalle ja julkiselle taloudelle. Se lisäisi päällekkäistä työtä, epävakautta ja kustannusriskiä, sanoo Markku Jalonen.

Vuonna 2020 KT ja kaikki kunta-alan pääsopijajärjestöt sopivat yhtenäisen sopimusjärjestelmän säilyttämisestä hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen. Nyt tehty sovintoehdotus rikkoi aiemmin sovittua. 

Kaikki pettyivät

Myös palkansaajajärjestöt ilmaisivat pettymyksensä sovintoesityksen kaatumiseen.

– Sovintoehdotus ei sisältänyt mitään elementtejä hoitajapulan korjaamiseksi – ei palkkauksellisia eikä työoloja parantavia. Päinvastoin ehdotus olisi jopa heikentänyt nykytilaa, Tehyn ja SuPerin tiedotteessa todetaan.

Hoitoalan järjestöjen mukaan tavanomaiset sopimuskorotukset jäivät sovintoesityksessä alle muilla aloilla sovitun eikä työolojakaan ei olisi tällä ehdotuksella korjattu mitenkään.

Sovintoehdotus on tälle paperille väärä nimi. Siitä puuttuvat kaikki sovun rakennuspalikat. Päättäjämme olivat täysin yksimielisiä hylkäämisestä, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kuvaili sovintoehdotusta ”täysin kelvottomaksi”.

-Jos halutaan, että tässä maassa on jatkossakin julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto, poliittisen päättäjän on pakko puuttua peliin. Poliitikot välttelevät ja kiertelevät, mutta kyllä sote-palvelut, niiden rahoitus ja etenkin tulevaisuus ovat lopulta heidän vastuullaan, Paavola sanoo.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mukaan yksikään järjestön tavoitteista ei toteutunut kunnolla sovintoesityksessä.

Hoitajalakon vaikutuksia on listattu alla olevassa kuvassa. Jytyn, JHL:n ja JUKOn seuraava lakko on näillä näkymin edessä Oulussa ja Turussa 6.–7. 4. Lisäksi lakkovaroitus on annettu koko pääkaupunkiseudulle Helsinkiin, Vantaalle, Espooseen ja Kauniaisiin 19.–25.4.2022. Aiemmin lakkoja on ollut Jyväskylässä ja Rovaniemellä ja tällä viikolla Tampereella ja Kuopiossa.

Kaikkiaan Jytyn, JHL:n ja JUKOn lakonuhka koskee jopa 81 000:ta kuntapalkansaajaa. Järjestöjen kolmas, koko Suomea koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto kuntasektorille alkaa 4. huhtikuuta ja päättyy 10. huhtikuuta.

KT:n Markku Jalosen mukaan työtaistelujen laajeneminen on vastuutonta. KT on edelleen valmis jatkamaan sovittelua kestävän ratkaisun aikaansaamiseksi.

– Kansalaisten hengellä ja terveydellä tehdään nyt kovaa edunvalvontaa. Kenenkään henki ei saa lakon vuoksi vaarantua. Edellytämme neuvottelukumppaneilta vastuullisuutta, Jalonen sanoo.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä