Kuva: Pixabay

Kunnallisveroa maksavien määrä väheni vuonna 2019 vuodesta 2018 valtaosassa maakuntia, Verohallinnon julkaisemista vuoden 2019 tuloverotilastoista ilmenee.

Yhdessätoista maakunnassa oli vuonna 2019 vähemmän kunnallisveroa maksavia henkilöitä kuin vuonna 2018. Eniten kunnallisveroa maksavien määrä on vähentynyt Etelä-Savossa.

Maksajien vähenemisestä huolimatta verokertymä kasvoi jokaisessa maakunnassa.

Hitainta verokertymän kasvu oli Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Vauhdikkaimmin verokertymä kasvoi Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla, yli 4 prosenttia molemmissa.

Päijät-Hämeessä kertymä kasvoi 4,5 prosenttia ja myös veroa maksavien määrä kasvoi yli 2 prosenttia.

Kunnallisverojen maksajien ja verokertymän kasvun näkökulmasta parhaiten vuosi 2019 sujuikin juuri Päijät-Hämeessä, Verohallinnosta todetaan.

– Päijäthämäläiset saivat viime vuonna tuloja listaamattomista osingoista 76 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna ja merkittävä osa näistä osingoista verotettiin ansiotuloina. Tämä näkyy sekä verokertymässä että kunnallisveron maksajien lukumäärässä, ekonomisti Aki Savolainen Verohallinnosta sanoo.

Toisaalta Päijät-Hämeessä tulojen kasvu pääsi yllättämään: mätkyjen määrä kasvoi 80 prosenttia edellisvuodesta.

Merkittävä syy verokertymän kasvuun kaikissa maakunnissa on palkkatulojen kehitys.

– 2019 ei myöskään tehty mitään isoja veronkevennyksiä tai kasvatettu merkittävästi mahdollisuuksia tehdä verovähennyksiä. Nämä luonnollisesti olisivat vaikuttaneet myös verokertymän kasvuun.

Merkittävästi verokertymän kasvutahtiin vaikuttavat alueen työmahdollisuudet ja työpaikkojen takia maakuntaan muuttavat veronmaksajat. Kahdessa maakunnassa palkkatuloja saavien henkilöiden lukumäärä laski ja näissä maakunnissa ansiotulojen kasvukin oli hitainta.

– Kun kunnallisveron maksajien lukumäärä vähenee, lähes väistämättä myös verokertymän kasvutahti hidastuu, Savolainen sanoo.

Kunnallisvero on verokertymältään merkittävimpiä verolajeja Suomessa. Vuonna 2019 kunnallisveroa kerättiin 19,6 miljardia euroa, kun vuoden tuloverokertymä oli yhteensä 31,6 miljardia. Koko maassa kunnallisverokertymä kasvoi 3,4 prosenttia.

Kunnallisveroa maksetaan ansiotuloista. Kaikkein pienituloisimmat eivät kunnallisveroa maksa. Kunnallisveron osuus tuloista nousee ansioiden kasvaessa. Viime vuonna kunnallisveroa maksoi Suomessa noin 3,9 miljoonaa henkilöä, kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 0,3 prosenttia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*