Kunnat ovat osoittaneet vastuullisuutensa vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Ne eivät ole ratkaisseet ongelmia veronkorotuksilla, vaikka olisivat voineet, sanoo Kuntaliiton kuntatalousyksikön johtaja Ilari Soosalu.

– Suunta on erittäin maltillinen.

Kuntaliitossa on koottu tiedot kuntien ensi vuoden tuloveroprosenteista. Prosenttia nosti 45 kuntaa, mikä on vähemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 2001, kertoo Soosalu. Viime vuonna veroprosenttia nosti 98 kuntaa.

Ensi vuodelle kolme kuntaa laskee tuloveroprosenttiaan. Sekin on Soosalun mukaan poikkeuksellista.

Tärkeäksi syyksi maltilliseen verolinjaan Soosalu päättelee, että kunnat ovat hyvin sopeuttaneet toimintansa tuntuviin valtionosuuksien leikkauksiin.

Hän myös kiittää kuntia vastuullisesta toiminnasta, kun veronkorotuksista on pidättäydytty.

– Sote-uudistuksen yhteydessä on keskusteltu siitä, pitäisikö kunnille asettaa verokatto. Nyt voi päätellä, että ei tarvitse, kunnat tekevät muutenkin vastuullisia päätöksiä.

 

Poikkeuksellisen pieni nousu

 

Keskimääräinen painotettu tuloveroprosentti on ensi vuonna 19,87.  Tänä vuonna luku on 19,83. Soosalun mukaan nousu, 0,04 prosenttiyksikköä on myös poikkeuksellisen pieni.

Luku lasketaan niin, että kuntien tuloveroprosentit painotetaan  maksuunpantavaa kunnallisveroa vastaavilla verotettavilla tuloilla.

 

Korkein tuloveroprosentti on Savonlinnassa, 22,5 ja matalin Kauniaisissa 16,5. Matalimman ja korkeimman erotus pysyy samana eli kuutena prosenttiyksikkönä.

Korkeimmat keskimääräiset maakuntakohtaiset prosentit ovat Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla sekä Kainuussa. Keveintä kuntaverotus on Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla, kertoo Soosalu.

Kiinteistöverojen analysointi on Kuntaliitossa vielä kesken. Valtioneuvosto on korottanut kiinteistöveroprosenttien ylärajoja. Soosalun mukaan näyttää kuitenkin siltä, että kunnat ovat käyttäneet korotusmahdollisuutta aika vähän. Eniten on nostettu voimalaitosten kiinteistöveroja.

Kuntaliiton kokoamista verotiedoista lisää tietoa Kuntaliiton sivulla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*