Kuntatalouden on arvioitu kärsivän miljardiluokan menetykset koronavirusepidemian vuoksi. Valtiovarainministeriössä mietitään tukitoimia (Kuva: Ville Miettinen)

Hallitus esittää jo maaliskuussa tekemänsä linjauksen mukaisesti, että kunnille korvataan koronatilanteesta aiheutuva verotulojen viivästyminen täysimääräisenä tänä vuonna.

Korvattava summa kuitenkin vähennetään vuoden 2021 valtionosuuksista, joten vaikka ratkaisu paikkaa verotuoton äkillistä kuoppaa, se ei varsinaisesti vahvista kuntataloutta.

Ratkaisu liittyy hallituksen yriytysten tukemiseen tähtäävään pakettiin. Verotulot viivästyvät, kun Verohallinto keventää yritysten verojen maksujärjestelyjen ehtoja ja maksujärjestelyyn kuuluvien verojen viivästyskorkoa alennetaan. Valtiovarainministeriön mukaan kuntien verotulojen arvioidaan vähentyvän väliaikaisesti yhteensä 547 miljoonalla eurolla. Summasta kunnallisveroa on 422 miljoonaa euroa, yhteisöveroa 45 miljoonaa euroa ja kiinteistöveroa 80 miljoonaa euroa.

Hallitus ehdottaa, että kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annettua lakia muutetaan. Korvaus maksettaisiin määräaikaisena korvauksena samassa suhteessa, kuin kunnille jaetaan vuonna 2020 kunnallisveroja, yhteisöveroa ja kiinteistöveroa.

Koska kunnat saavat verotulot ja viivästyskorot verohallinnon kautta myöhemmin, vastaavat summat vähennettäisiin vuoden 2021 valtionavusta, valtiovarainministeriö perustelee.

Lisäksi kunnat saisivat verojen maksujärjestelyihin liittyvän viivästyskoron, joka tilitetään kunnille verolainsäädännön mukaisesti. Viivästyskoron arvioitu määrä on kunnallisveron osalta 20 miljoonaa euroa, yhteisöveron osalta 2 miljoonaa euroa ja kiinteistöveron osalta 3 miljoonaa euroa.

Lue myös:

Kuntakenttä odottaa kehysriiheltä paljon – Pohjanmaan kuntajohtajat ehdottavat valtionosuusprosentin nostoa

Talousjohtajan arvio: Koronakriisi voi muokata kuntataloutta vuosiksi eteenpäin – ”Onko enää varaa palveluihin, joihin olemme tottuneet?”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tässä kävi juuri siten, kuin arveltiin. Kuntien talousongelmia helpotetaan vuonna 2020, mutta sitä karmeampi tulee olemaan vuosi 2021. Mielessä pyörii vain rumia sanoja.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*