Kukkakaupan kyltti koronakriisin aikaan
Koronasulku on pistänyt yrityselämän tiukan paikan eteen. Kuntien kautta yksinyrittäjät voivat hakea 2000 euron koronatukea. (Kuva: Ville Miettinen)

Päätöksiä 2 000 euron suuruisesta yksinyrittäjätuesta tehdään kuntien elinkeinotoimesta vastaavien ihmisten voimin rivakkaa tahtia. Parhaimmassa tapauksessa rahat voivat olla jopa hakemuksen jättöpäivänä tilillä, mutta merkittävässä osassa tapauksissa joudutaan myös pyytämään lisäselvityksiä. Joka tapauksessa ainakin pienemmissä kunnissa saadaan tukirahat liikkeelle saman viikon nimissä, kun hakemus on jätetty.

-Viime vuoden tilinpäätöstiedot on kyllä hyvin hakemuksissa mukana, mutta koronasulun jälkeisen ajan taloustietojen osalta joutuu yrittäjiltä hyvin usein pyytämään. Kun kaikki paperit ovat kunnossa, niin saamme päätöksen tehtyä jo samana päivänä ja saman tien päätös lähtee maksatukseen. Joka tapauksessa ainakin samalla viikolla yrittäjä saa tukensa, Ilmajoen kunnan yritysasiamies Rami Mattila kertoo.

Reilun 12 000 asukkaan Ilmajoella on TEM:n tilastojen mukaan lähes 400 tukeen mahdollisesti oikeutettua yksinyrittäjää. Tässä vaiheessa valtaosa yrittäjistä ei ole vielä tukihakemusta jättänyt.

-Parikymmentä tukihakemusta meillä on hyväksytty, toistakymmenen osalta on pyydetty lisäselvityksiä, jotka ovat pääosin noita tilitietoja. Käsittelyssä meillä on lisäksi toistakymmentä muuta hakemusta, Mattila selvittää.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Vähemmän liitteitä

Myös Pohjois-Savon 7 000 asukkaan Suonenjoella luvataan hakemusten käsittelyn hoituvan vauhdilla. Kaupungissa on tehty tähän mennessä 35 myönteistä tukipäätöstä. Muutaman hakemuksen osalta on pyydetty lisäselvityksiä ja kielteisiäkin päätöksiä on tehty.

-Yksinyrittäjien tuessa tarvitaan kaikista eniten liitteitä, kun näitä koronaan liittyviä yritystukia katsoo. Vähän simppelimminkin olisi voinut hakemisen tehdä, pohtii Suonenjoen elinkeinoasiamies Olli Kokander.

Suonenjoella varaudutaan siihen, että tukihakemuksia tippuu lisää pitkin kesää, sillä tulojen notkahtaminen pitää osoittaa kirjanpidon, eikä mutu-tuntuman perusteella.

-Onneksi tuen hakuaika on elokuun loppuun saakka, jolloin yksinyrittäjät ennättävät näyttää kirjanpidon kautta sen, että tulot ovat koronan takia laskeneet, Kokander toteaa.

Pienuus on etu

Pohjois-Pohjanmaan 3 000 asukkaan Pyhäjoella on 84 yrittäjää, jotka olisivat tukeen oikeutettuja. Vaikka liikkeellelähtö oli räväkkä ja ensimmäiset hakemukset käsiteltiin heti pääsiäisen jälkeen tiistaina, niin tähän mennessä hakemuksia on vastaanotettu hakemuksia vasta 12.

-Reilut kymmenen prosenttia yrityksistä on tukea hakenut. Juuri liikevaihdon aleneman osoittaminen kirjanpidossa on vaikuttanut siihen, ettei hakemuksia ole vielä enempää tullut, elinkeinojohtaja Helena Illikainen kertoo.

Raahen seudulla tukihakemuksia kunnissa käsitteleville on laadittu yhteiset ohjeet, jotka ovat ohjenuorana hakemuksia syynätessä.

-Emme ole kokeneet hakemiseen liittyvää byrokratiaa haastavaksi. Jonkun verran yrittäjien suunnasta on kuullut kommenttia verovelkatodistukseen liittyen, mutta senkinhän saa tänä päivänä tulostettua netistä. Pienellä paikkakunnalla on myös se etu, että kun tunnemme toisemme, niin ongelmatilanteissa on helppo soittaa ja kysyä neuvoa, Illikainen toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*