Markku Jalonen työmarkkinaneuvotteluissa
Kunta-alan neuvottelut ovat olleet odotetun vaikeat. (Kuva: Niko Pohjalainen)

Kunta-alan neuvotteluissa haetaan apua valtakunnansovittelijalta. Osapuolet ovat käyneet tammikuusta lähtien tiiviitä neuvotteluja uusista työ- ja virkaehtosopimuksista ja kunnallisesta pääsopimuksesta.

Kunta-alan sopimukset umpeutuvat tänään. Vanhaa sopimusta noudatetaan niin kauan kuin neuvottelut jatkuvat ja uudesta sopimuksesta on päästy sopuun.

Neuvotteluiden ja yhteiskunnallisen tilanteen haasteellisuuden vuoksi osapuolet katsovat, että valtakunnansovittelija voi edesauttaa ratkaisun syntymistä, kertovat niin työnantaja- kuin työntekijäpuoli.

KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt yhdessä pyytävät valtakunnansovittelijaa kutsumaan osapuolet sovitteluun.

KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kommentoi tilannetta Twitterissä.

– Neuvotteluasetelmat ovat sen verran jumissa, että kaikkien osapuolten mielestä on nyt hyvä saada ulkopuolista näkemystä, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tiedotteessa.

Kunta-alan neuvottelut keskeytyivät toissa viikolla erimielisyyksien vuoksi, mutta viime viikolla osapuolet palasivat neuvottelupöydän ääreen.

KT Kuntatyönantajien mukaan neuvotteluja ovat vaikeuttaneet erityisesti yli yleisen linjan menevät järjestöjen vaatimukset.

– Vaatimukset ovat erittäin kovia, kun tiedetään, että kuntatalous oli hyvin heikossa kunnossa jo ennen koronaepidemian aiheuttamia ylimääräisiä menoja ja samanaikaista verotulojen vähenemistä. Liian suuret ja hajottavat vaatimukset uhkaavat elintärkeitä kuntapalveluita. KT on ollut valmis kehittämään myös kunnallista sopimus- ja neuvottelujärjestelmää, KT:n tiedotteessa todetaan.

Koronaepidemia näkyi myös kunta-alan neuvottelujen järjestelyissä.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*