-Epidemialla ei pidä tehdä työmarkkinapolitiikkaa, KT:n Markku Jalonen sanoo. (Kuva: Sonja Eloranta)

Kunta-alan neuvottelut uusista virka- ja työehtosopimuksista ovat keskeytyneet, KT Kuntatyönantajat tiedottaa. Tiedotteen mukaan KT on odottanut kaikilta kunta-alan osapuolilta malttia ja vastuuntuntoa kunta-alan jo ennakolta vaikeiksi tiedetyissä sopimusneuvotteluissa, mutta hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin viime päivien toiminta on osoittanut puutteita kriisitietoisuudessa.

KT on tehnyt kunta-alan järjestöille tarjouksen vuoden mittaisesta ja pelkistetystä, 1,3 prosentin korotuksen takaavasta sopimuksesta.

-Tarjous vastaa työmarkkinoilla tähän mennessä syntyneen niin sanotun yleisen linjan mukaista ensimmäisen vuoden korotusta, KT katsoo.

KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen arveli keskiviikkona Kuntalehdelle, että kunta-alan pikaisen ratkaisun avulla kunnat ja kuntayhtymät sekä niiden henkilöstöt pystyisivät rauhassa keskittymään poikkeustilanteen hallintaan.

– KT on myös historiallisella tavalla valmis tekemään pitkän siirtymäajan varassa erillisen sopimuksen sosiaali- ja terveydenhuoltoalan henkilöstölle. Tämä on tarkoitus kytkeä valtakunnalliseen sote-uudistukseen, KT tiedottaa.

KT syyttää hoitajajärjestöjä yrityksestä hyödyntää vakavaa tautitilannetta saadakseen sen varjolla pysyvän, yli kymmenen prosentin palkankorotuksen.

-Sen suora hinta kuntien veronmaksajille olisi yli 700 miljoonaa euroa vuodessa. Koko kunta-alalle levitessään hinta olisi jopa 1,7 miljardia euroa vuodessa, KT katsoo.

– Epidemialla ei pidä tehdä työmarkkinapolitiikkaa. Kaikkien tulee kantaa vastuuta poikkeusoloista aiheutuvien haittojen estämiseksi. Järkevä ja vakavan tilanteen huomioiva sopimus edistäisi tätä, sanoo Jalonen sanoo tiedotteessa.

Tehyn näkemyksen mukaan KT:n tarjous merkitsee, että ”hoitajat ja muut kunta-alan työntekijät jatkaisivat kikytuntien tekemistä korvauksetta vuoden loppuun saakka”.

-Neuvottelupöytä ei katoa minnekään. Kaikki palaavat sinne aikanaan. Me ainakin, kun kutsu käy. Yhdessä tämä tulisi ratkaista, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen twiittasi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*