Kilpailukykysopimuksen vastaiset kuntasektoria uhkaavat  lisäleikkaukset on poistettava budjetista tai nimet jäävät paperista uupumaan ensi maanantaina, kun kilpailukykysopimus on tarkoitus allekirjoittaa. Tätä mieltä ovat kunta-alan pääsopijajärjestöt.

Tuoreessa tiedotteessaan pääsopijajärjestöt toteavat neuvotelleensa asiasta hallituksen kanssa, mutta ilman tulosta. Jos yhteistä näkemystä asiaan ei löydy, niin järjestöjen mukaan kiky-sopimuksen allekirjoittaminen näyttää vaikealta.

-Onhan tämä äärimmäisen kova ratkaisu, huokaa Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki.

Säästöpaineita kuntasektorille?

Kuntalehden tavoittama Maija Pihlajamäki on muiden kunta-alan työntekijöitä edustavien pääsopijajärjestöjen edustajien tavoin huolissaan siitä, että kilpailukykysopimus on tuomassa paineita lisäsäästöihin kuntasektorille.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kuntapuolen työntekijöitä edustavien järjestöjen mielestä valtiovarainministeriön budjettiesitys sisältää kilpailukykysopimuksen vastaisesti kuntiin ja kuntapalveluihin kohdistuvia lisäleikkauksia. Nämä koskevat sairauspäivärahan verovaikutuksia, vuosityöajan pidennyksen todellisia vaikutuksia ja lomarahan leikkausten todellisia vaikutuksia.

-Kunnat ovat jo entuudestaan kovilla ja kun pitää säästää, niin ne säästöt kohdistuvat usein henkilökuntaan, Pihlajamäki huomauttaa.

Vastausta odotetaan

Maan hallitukselta työntekijäjärjestöt odottavat budjettiriihen yhteydessä vastausta siihen, miten asia hoidetaan. Alkuperäinen takaraja vastaukselle oli keskiviikko kello 12, mutta se raja meni jo.

-Sen verran selkeäsanaista vastausta hallitusta odotamme, että kaikilla on selvillä, mitkä ne oikeat numerot ja laskelmat ovat. Siitäkin on tuntunut olevan erilaisia käsityksiä, Pihlajamäki arvioi.

Työntekijäpuolella uskotaan hallituksen löytävän kiperään tilanteeseen ratkaisun.

-Kun ongelma on nyt tunnustettu ja tunnistettu, niin uskon siihen ratkaisun löytyvän. Katsotaan nyt ensin, mitä hallitus meille vastaa, Jytyn Maija Pihlajamäki toteaa.

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio kertoi aiemmin tällä viikolla, että viimeisimpien laskelmien mukaan kiky olisi heikentämässä kuntataloutta noin 70 miljoonalla eurolla.

 

KT:n Jalonen kiky-kiistasta Kuntalehdessä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*