Eri toimialojen työpaikkojen osuus (%) kunnan kaikista työpaikoista 2015

Kuntalehden selvityksen mukaan yhden suuren työnantajan kuntia ovat esimerkiksi Uusikaupunki, Kärkölä, Sievi, Rautajärvi, Vieremä ja Raahe. Suomen teollistunein kunta puolestaan on Pyhäntä, jossa teollisuuden osuus eri työpaikoista on peräti 60,9 prosenttia.

Kaikki Kuntalehden esimerkiksi yhden suuren työnantajan kunnista nousevat myös kymmenen teollistuneimman kunnan kärkikymmenikköön. Tämä selvisi, kun aluetutkija, valtiotieteen tohtori Timo Aro luokitteli Kuntalehden pyynnöstä Tilastokeskuksen aineistoa väestön työssäkäynnistä.

Suomen teollistuneimpien kuntien listalla on joukko pieniä kuntia. Listan kärjessä on yllättäen Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Pyhäntä. Kunnanjohtaja Jouko Nissisen mukaan kunta sijaitsee ”keskellä ei mitään” ja samalla lähes Suomen keskipisteessä.

Pyhännän väestöstä reippaasti yli puolet saa leivän teollisuudesta.  Työpaikkaomavaraisuus on yli sata eli työtä riittää myös isolle joukolle muualta töissä käyviä.

Kunnassa kukoistaa etenkin rakennusteollisuus. Esimerkiksi Jukka-talot tulevat Pyhännältä. Myös elintarviketeollisuus työllistää hyvin ja tuottaa muun muassa ketsuppia ja sinappia. Turun Sinappikin tehdään tätä nykyä Pyhännällä.

Listakakkosena teollistuneiden kuntien listalla on Sievin kunta. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva kunta on antanut nimen kaikkien tuntemalle jalkineelle. Pohjoismaiden suurin kenkien valmistaja työllistää kotikunnassaan 350 henkilöä ja Oulaisissa 140. Loput konsernin 530 työntekijästä sijaitsevat vientimaissa eri puolilla Eurooppaa.

Päijäthämäläinen Kärkölän kunta elää yhden suuren työllistäjän, Järvelän taajamassa sijaitsevan Koskisen Oy:n tahdissa. Valtaosa kunnan työssä käyvistä, noin 500 ihmistä, saa elannon joko suoraan tai välillisesti puutuoteteollisuuden perheyrityksestä.

Yhden toimialan riski

Uusikaupunki on noussut teollisuuskaupunkien kärkeen autotehtaan ansiosta. Valmet Automotiven osuus kaupungin teollisista työpaikoista on yli 70 prosenttia ja kaikista työpaikoista noin 40 prosenttia.  Työvoimaa rekrytoidaan jatkuvasti lisää, ja vain osa työntekijöistä muuttaa kaupunkiin. Työmatkailu muualta kasvaa.

Onko näin suuri riippuvuus yhdestä isosta työnantajasta hyvä vai huono asia? Uudenkaupungin elinkeinojohtajan Jarkko Heinosen vastaus on ”sekä että”.

– Totta kai se on aina talousalueelle myös iso riski. Silti täytyy ottaa huomioon, että autotehdas on työpaikkojen määrällä mitaten Suomen suurin teollinen laitos. On kansallinen intressi, että meillä on tällainen tehdas Suomessa.

Heinonen korostaa, että yritysten sijoittuminen perustuu suurelta osin historiaan, vaikka kunnassa tehtäisiin kuinka hyvää elinkeinopolitiikkaa. Autotehtaan sijoittuminen Uuteenkaupunkiin on hänen mukaansa työntekijöiden fiksun työn tulosta.

Ruukin perilliset

Satakunnassa sijaitseva Euran kunta kuuluu vanhoihin ruukkipitäjiin. Kauttuan ruukki on tätä nykyä useiden yritysten sijaintipaikka. Alueella on muun muassa kuusi maailmanluokan pakkausalan yritystä, jotka ovat rönsyjä vanhasta Euran paperista.

Euran kunnan yrityskehittäjän Harri Virénin mukaan kunnan työpaikkaomavaraisuus on 106,9 ja työttömyysaste 6,4 prosenttia.

– Moni muu ruukki on hakenut uutta nousua matkailusta, mutta meillä 350-vuotiaan ruukkialueen teollinen toiminta on vain muuttanut muotoaan.

Lue koko juttu digilehdestä. (Tilaajille)

 

Juttua muokattu klo 15.30: Korjattu maakunta jossa Sievin kunta sijaitsee Keski-Pohjanmaasta Pohjois-Pohjanmaaksi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*