kuva: Ville Miettinen
Puukerrostalo rakenteilla Helsingin Pukinmäkeen.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reinan mukaan arvonleikkaussäännöstö on olennainen osa kuntien maapoliittista keinovalikoimaa. Tällä hetkellä vireillä on lunastuslain muutos, jolla arvonleikkaussäännökset lakkautettaisiin.

– Muutosten myötä maan hinta kohoaisi ja vapaaehtoinen maanhankinta muuttuisi hankalammaksi. Tämä aiheuttaisi ketjureaktion, jonka lopputuloksena pitkäjänteinen maapolitiikka vaikeutuisi ja asumisen hinta nousisi erityisesti kasvualueilla.

– Vaikutukset kuntatalouteen olisivat negatiivisia. Siksi arvonleikkaussäännöstö tulisikin tässä tilanteessa säilyttää nykymuodossaan, Reina sanoi Kuntaliiton asuntopoliittisessa seminaarissa Helsingissä keskiviikkona.

MAL-sopimukset tehokkaita

Reinan mukaan valtion ja kaupunkiseutujen väliset maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimukset ovat osoittautuneet tehokkaaksi tavaksi edistää ja yhteensovittaa valtion ja kuntien suuria investointeja sekä kohtuuhintaista asuntotuotantoa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– MAL- sopimuksia on kehitettävä vahvemmaksi yhteistyön välineeksi ja valtion on oltava valmis laajentamaan niitä uusille seuduille. Myös kohtuuhintaista asumista palvelevia infra-avustuksia tarvitaan jatkossakin, Reina muistutti.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan äskettäin laatimaa laajaa mietintöä asuntopolitiikan kehittämiskohteista Reina piti pääosin hyvänä.

– Tarkastusvaliokunnan ehdotukset ovat kokonaisuudessaan kannatettavia, vaikka yksityiskohdista voikin olla näkemyseroja. Asuntopolitiikkaa kaipaa pitkäjänteisyyttä, mille ehdotettu kahdeksan vuoden kehittämisohjelma eduskunnan käsittelemänä antaisi hyvän pohjan.

– Uuden hallituksen tulee osaltaan luoda edellytyksiä kohtuuhintaiselle ja kestävälle asumiselle huomioiden eriytyvät tarpeet eri osissa maata. Erityisesti valtion tukema vuokra-asuntotuotanto on nyt jäänyt lähes pelkästään kuntayhtiöiden vastuulle. Se ei ole pidemmällä aikavälillä sen enempää riittävää kuin tarkoituksenmukaistakaan, Reina arvioi.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*