Kuntaliiton Reina: Kehysriihessä ratkaistava sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpanon pullonkauloja
altion on kannettava uudistuksen valmistelun taloudellinen riski, muistuttaa Timo Reina. (Kuva: Henri Salonen)
Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Reinan mukaan sote- ja maakuntauudistuksen alueellisessa valmistelussa eletään poikkeuksellisen kriittistä vaihetta.
– On välttämätöntä, että hallitus tekee ensi viikon alun kehysriihessä ne resursointipäätökset, jotka ovat välttämättömiä uudistuksen toimeenpanon uskottavuuden kannalta, Reina painotti Etelä-Pohjanmaan liiton ja Kuntaliiton maakuntatilaisuudessa Seinäjoella perjantaina.
– Lisävoimavaroja tarvitaan niin käynnistyvien väliaikaishallintojen toiminnan turvaamiseksi kuin uudistuksessa tarvittavien ICT-järjestelmien rakentamiseksi, Reina muistutti.
Maakuntien johtajat ja muutosjohtajat ovat alkuvuoden aikana tulleet kahdesti julkisuuteen sen huolen kanssa, jota he tuntevat uudistuksen etenmismahdollisuuksista rahapulan takia.
Maakunnat ovat suunnitelleet valmistelutyötä kesäkuun loppuun saakka ja useiden muutosvalmistelijoiden työsuhteetkin ovat katkolla silloin.
Silti useat merkit viittaavat siihen, että valmistelu ei suinkaaan pääty kesäkuun lopussa vaan jatkuu syksyyn. Tämä tuo lisää koordinointia ja rahanmenoa. Rahoituksen takaamisesta valmistelun mahdollistamiseksi ei kuitenkaan ole mustaa valkoisella.
”Valtion kannettava
taloudellinen riski”
– Uudistusta valmistellaan tällä hetkellä alueilla tuhansien ihmisten ja satojen työryhmien voimin, tilanteessa, jossa yhtään lakia ei ole hyväksytty eikä kaikkea olennaista lainsäädäntöä ole vielä edes lausuntokierroksella, saati eduskunnan käsittelyssä, Reina muistutti Seinäjoella.
– Valtion on kannettava ensisijainen taloudellinen riski uudistuksen valmistelusta. Mikäli siirtymä maakuntien esivalmistelusta väliaikaishallintoon viivästyy tai väliaikaishallintoa ei resursoida riittävästi, vaarantaa se koko maakuntien hallitun perustamisen aikataulun.
Reina vahvisti myös maakunta- ja sotemuutosjohtajien toistamiseen ilmi tuoman huolen, että ilman riittäviä investointeja esimerkiksi ICT-ratkaisuihin myöskään uudistukselle asetetut kustannusten hillintää koskevat hyödyt eivät voi pidemmällä aikavälillä toteutua.
– Kunnat osallistuvat valmisteluun, mutta niille aiheutuvat kustannukset tulee korvata rahoitusperiaatteen mukaisesti täysimääräisesti. Kyse on kuntien uudesta lakisääteisestä tehtävästä, Reina sanoi.
Reina arvioi puheenvuorossaan myös, että sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua helpottaisi se, että alueellisessa valmistelussa jätettäisiin runsaasti liikkumavaraa muun muassa tukipalveluiden kuten talous- ja henkilöstöhallinnon organisointiin.
– Itsehallinnollisia maakuntia ei pitäisi kahlita etukäteen lainsäädännöllä pakkoyhtiöihin ja velvoitteisiin käyttää niitä. Siirtymäkauden aikana voidaan hyvin tukeutua nykyisiin tukipalvelujen tuottaja-organisaatioihin. Tärkeää on, että kuntien ja maakuntien yhteinen tukipalvelutuotanto mahdollistetaan laajasti, Reina totesi.
Lue myös Kuntaliiton Johanna Viidan blogi: Katetaanko maakuntien rahoitusvaje viivästyneellä startilla?
Aiheesta aiemmin Kuntalehdessä:
Maakunnat ärähtivät: Rahoituksen puute uhkaa alueuudistusta
Maakunnilla ei puskurirahaa valmistelussa – väliaikaishallinto voi venyä syksyyn
Maakunta- ja muutosjohtajat ärähtivät: Rahoitusvaje uhkaa pysäyttää sote-uudistuksen käynnistämisen