Kuntaliitto: Optimistiset ennusteet eivät selitä talousvaikeuksia
Kuva: Pixabay
Kuntaliitossa ei mukisematta niellä MTV:n uutisissa esitettyä kritiikkiä siitä, että Kuntaliiton ja verottajan väärät tiedot ovat syynä eräiden kuntien talousvaikeuksiin ja veronkorotuksiin.
Liitossa myönnetään, että Kuntatalousohjelmassa keväällä 2018 ennustettiin verokertymä liian optimistisesti, mutta ennustetta korjattiin, kun kuluvan vuoden verokertymä alkoi selvitä elokuussa.
Liian optimistista tietoa oli siis liikkeellä muutama kuukausi. Se ei kuitenkaan vaikuttanut kuluvan eikä ensi vuoden talousarvioihin. 2019 budjettien valmistelu oli kyllä käynnissä kunnissa tuolla välillä, mutta varsinaisesti budjetteja on laadittu syksyn aikana eli uusien tietojen ollessa käytössä.
Kuntien taloudenpitoon ylioptimistiset tiedot ovat saattaneet vaikuttaa muutaman kuukauden.
Kuntaliiton kuntatalousyksikön vt. johtaja Henrik Rainio muistuttaa, että ennusteet eivät vaikuta verokertymään. Kunnat tekevän veronkorotuspäätöksiä omista reaalitalouden lähtökohdistaan. Vuonna 2017 kuntatalous kokonaisuutena oli tasapainossa, mutta tilikauden tulos oli negatiivinen 60 kunnassa. Nyt joidenkin kuntien heikko tilanne realisoituu veronkorotuksina.
Taustalla kuntatalousohjelman ennuste
Kuntaliiton keväisin julkaiseman ennusteen virhe on ollut keskimäärin 1,6 prosenttia verrattuna lopullisiin tilityksiin. Nyt virhe asettunee noin kolmen prosentin tasolle. Samankokoisia virheitä on todettu aikaisemmin, mutta toiseen suuntaan.
Rainio sanoo, että Kuntaliitto ei ole ennustelaitos vaan perustaa omat arvionsa verotuloista kuntatalousohjelmaan, valtiovarainministeriön arvioihin sekä verohallinnon tilastoihin valmistuneesta verotuksesta ja ennakkotietoihin valmisteilla olevasta verotuksesta.
– Täsmennämme näitä arvioita omien näkemystemme ja esimerkiksi tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan, kertoo Rainio.
Hän painottaa, että valtiovarainministeriöllä on maan parhaat työkalut ennusteiden tekemiseen.
Könttätilitys vaikeuttaa
Rainion mukaan ennustamista vaikeuttaa se, että ansio- ja pääomatulot tilitetään aluksi arvion perusteella. Tarkempia tietoja saadaan vasta veroilmoitusten jättämisen jälkeen.
Kuntaliitto haluaa, että verotilitysjärjestelmää parannetaan niin, että pääomatuloja voitaisiin arvioida nykyistä paremmin. Ennustamisen tarkkuutta lisäisi myös, jos kunnat saisivat osan pääomatuloveroista.