Kuntaliitto pettyi budjettiriihen annissa siihen, että kilpailukykysopimus uhkaa edelleen heikentää kuntataloutta, vaikka sopimusta neuvoteltaessa lähtökohta oli toinen.

Toisaalta Kuntaliiton mukaan on myönteistä, että hallitus vahvisti sitoutuvansa korjaaviin toimenpiteisiin, mikäli kuntataloudelle asetetun tasapainovaatimuksen toteuttavalta kehitysuralta poikettaisiin.

– Kuntaliitto pitää kilpailukykysopimuksen solmimista kokonaisvaikutuksiltaan ensiarvoisen tärkeänä Suomen tulevaisuuden, työllisyyden parantamisen ja siten kuntien tulokehityksen kannalta, liiton tiedotteessa todetaan.

Lisäksi Kuntaliittoa huolettaa kilpailukykysopimukseen liittyvien säästöjen, verotulomenetysten ja leikkausten kohdentumisesta eri tavoin eri kuntiin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Nämä vaikutukset on tarpeen jatkovalmistelussa tarkoin arvioida ja tarvittaessa kohtuullistaa, liitto muistuttaa.

– Kokonaisuudessaan valtion toimenpiteiden voi arvioida hieman vahvistavan kuntataloutta, mutta niihin liittyy useita epävarmuustekijöitä.

Kuntaliitto pitää erityisen myönteisenä sitä, että osana työllisyyspakettia suurten kaupunkien roolia työvoimapolitiikan toimeenpanossa päätettiin vahvistaa. Tämän tulee näkyä selkeänä toimivallan ja resurssien siirtona.

– Myönteistä on myös se, että hallitus lupaa korvata kunnille ne tulonmenetykset, jotka aiheutuvat varhaiskasvatuksen maksujen alentamisesta.

Näyttökuva 2016-09-01 kello 22.12.14

KT: Kiky varmistettava

Budjettiriihen alla kunta-alan järjestöt ilmoittivat, että nimiä kiky-paperin alle ei tule, jos ei kilpailukykysopimuksen vastaisia kuntasektoria uhkaavia  lisäleikkauksia poisteta budjetista.

Neuvottelujärjestö JUKOn ja Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan ratkaisua ei ole syntynyt mutta järjestöt ovat valmiita edelleen neuvottelemaan.

– Pallo on täysin hallituksella, Luukkainen sanoi Ylen pääuutislähetyksessä.

– On vaikea nähdä, että meillä olisi edellytyksiä allekirjoittaa kilpailukykysopimusta ensi maanantaina, ellei näin ole. Jos pääsopijajärjestöjen nimet puuttuvat, nykyisten virka- ja työehtosopimusten voimassaolo päättyy 31.1.2017, Luukkainen totesi OAJ:n tiedotteessa.

KT Kuntatyönantajat muistuttaa, että jos hallituksen talousarvioesitys sisältää kilpailukykysopimuksen talousvaikutuksista kysymyksiä, avoimet asiat ja luvut on selvitettävä mahdollisimman nopeasti.

– Kuntatyönantajien valtuuskunta korosti tämänpäiväisessä kokouksessaan, että sopimuksen toteutuminen kunta-alalla on varmistettava, KT:n tiedotteessa kerrotaan.

– On sinänsä myönteistä, että hallitus vahvisti sitoutuvansa korjaaviin toimenpiteisiin, mikäli kuntataloudelle asetetut tasapainovaatimukset toteuttavasta uralta poikettaisiin.

Näyttökuva 2016-09-01 kello 22.12.50

Lue myös: Budjetista sopu – kiky jäi auki

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*