Kuntaliiton Kaupunkipoliittinen ryhmä vaatii kannanotossaan kuntien verontilitysjärjestelmään uudistuksia, jotka parantaisivat ennustamista ja loisivat kunnille luotettavan, tasaisemman vuosittaisen verotulojen kertymisen mallin. Kannanoton mukaan järjestelmän kehittäminen on käynnistettävä välittömästi ja Kuntaliiton asiantuntijoiden mukanaolo valmistelussa on välttämätöntä.

Kaupunkipoliittisen ryhmän mukaan tavoitteena tulee olla uusi verotilityksen malli, jolla kuntien tasainen verotulo voidaan laskea kunnille jo vuoden 2021 talousarvioita suunniteltaessa.

Elokuussa Kuntaliitto alensi tämän vuoden kuntien verokertymäennustetta tulorekisterin käytössä ilmenneiden ongelmien takia. Arviolta 400 miljoonaa euroa tämän vuoden ennakoidusta kertymästä näytti siirtyvän ensi vuoden kertymään viiveiden takia.

Sittemmin ongelman merkittävämmäksi juurisyyksi näytti selviävän verokorttiuudistus.

Tämänhetkisen arvion mukaan vaikeudet ovat johtamassa 600-700 miljoonan euron saamatta jääviin verotuloihin tänä vuonna.

– Tämä uhkaa johtaa muun muassa veroprosenttien korotuksiin, velkaantumisen kasvuun sekä vaikeuksiin lain edellyttämien tasapainotavoitteiden saavuttamisessa, kannanotossa muistutetaan.

Kunnista on kuulunut äänekästä ihmettelyä tilanteesta sekä huolestuneita äänenpainoja talouden suunnittelun merkittävästä vaikeutumisesta tilanteen takia.

Kuntaliiton mukaan on ”kohtuutonta”, että kunnat joutuvat kärsimään valtion vastuulla olevien järjestelmämuutosten seurauksista ja ”kestämätöntä”, että verokertymän ennustaminen on tullut niin hankalaksi.

– Budjettien laatiminen, veroprosenteista päättäminen ja pidemmän aikavälin taloussuunnittelu ovat tämän vuoksi hyvin epävarmalla pohjalla, kannanotossa sanotaan.

Kaupunkipoliittinen työryhmä on Kuntaliiton koordinoima työryhmä, johon kuuluu 21 Suomen suurinta kaupunkia sekä kaksi maakuntakeskusta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*