Kuva: Pixabay

Kuntakentällä otetaan helpottuneena vastaan hallituksen budjettiriihessä tekemä linjaus, että kuntien valtionosuudet kasvavat ensi vuonna 1,1 miljardia euroa tämän vuoden tasosta, Kuntaliitto tiedottaa.

Kyseessä on käytännössä aiemmin tehtyjen leikkausten palauttaminen:  Lisäykset liittyvät siihen, että kilpailukykysopimuksen leikkaukset päättyvät sekä siihen, että valtio vastaa osasta peruspalveluiden kustannusten nousua.

Hallitus reagoi verokorttiuudistuksen aiheuttamaan verotulojen kertymävajeeseen aikaistamalla valtionosuuksien maksua osittain jo tämän vuoden puolelle.

Tämä on Kuntaliiton mukaan myönteinen ratkaisu mutta se ei korjaa verokertymiin liittyviä rytmihäiriöitä, jotka vaikeuttavat merkittävästi kuntien taloussuunnittelua ja veroprosenttien määräämistä.

– Myös aikaistamisen kohdentuminen eri kuntiin vaatii vielä erillisen arvioinnin, Kuntaliitto muistuttaa.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen antoi budjettilinjauksille koularvosanan tyydyttävä.

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen avasi Twitterissä, mistä ensi vuoden valtionosuuksien lisääntyminen koostuu.

Kuntaliitto muistuttaa, että kuntatalouden tila on erittäin vaikea. Kuluvasta vuodesta on ennakoitu kaikkien aikojen heikointa kuntatalousvuotta. Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio muistutti blogissaan keskiviikkona, että vain harvassa kunnassa valtionosuuksien näyttävää kasvua voidaan käyttää kuntapalvelujen parantamiseen.

– Valtionosuuksien lisäyksen taustalla on useita syitä, jotka liittyvät aikaisempien leikkausten lopettamiseen tai uusien lisäleikkauksien syntymisen estämiseen. Osa näistä kasvavista lisärahoista olisikin pitänyt olla kuntien käytössä jo aiemmin, kun menot ovat juosseet kasvavan kysynnän ja kustannuskehityksen imussa. Valtionosuuksien lisäyksillä paikkaillaan siten äärimmäisen heikon tulopohjan ja kasvavien kustannusten synnyttämää kuntatalouden kuoppaa, Punakallio kirjoitti.

Budjetin linjausten julkistamisen jälkeen Kuntaliitto muistuttikin, että ”kilpailukykysopimukseen liittyvät kustannushyödyt on syöty pois ja kustannukset kasvavat tällä hetkellä keskimääräistä nopeammin”.

– Tilanteen vaikeuskerrointa lisää heikosti kehittynyt kuntien tulopohja, johon vaikuttavat niin täysimääräiset valtionosuusleikkaukset kuin kuluvan vuoden alussa käyttöönotettu verokorttiuudistus.

Kuntaliiton mukaan kuntatalouden ja julkisen talouden tasapainon saavuttamiseksi tarvitaan kuitenkin merkittäviä lisätoimia, joita nyt ei ole sisällytetty julkisen talouden suunnitelmaan.

Työllisyyskokeilut positiivista

Julkisen talouden kestävyystavoitteet ovat tällä hallituskaudella erittäin epävarmalla pohjalla. Ratkaisevaa on, miten työllisyyden kohentamisessa onnistutaan.

Budjettilinjauksista Kuntaliitto pitää hyvänä, että kuntien voimavarat valjastetaan nyt laajasti myös työllisyyden edistämiseen. Budjettiriihen linjaus alueellisten työllisyyskokeilujen käynnistämisestä on tärkeä.

– Kokeilut on toteutettava niin, että kunnille siirtyy riittävä toimivalta ja resurssit työllisyystehtävien hoitamiseen ja että kokeilujen kautta päästään pysyviin toimintamalleihin.

Lue myös: Kuntien tämän vuoden ahdinkoon helpotusta: Ensi vuoden valtionosuuksista 237 milj. € maksetaan jo tänä vuonna

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*