Kuntatalouden musta perjantai kompensoidaan osittain – Kuntaliitto huojentui kehysriihen raharatkaisuista, vaikka neuvoteltavaa ja avoimia kysymyksiä jäi paljon
-Tämähän oli hallitusohjelmassa kirjattu, että pyrimme erilaisia normeja vähentämään, valtiovarainministeri Riikka Purra,ps., viittasi kehysriihen norminpurkulinjaukseen. Kuva: Fanni Uusitalo/VNK
Hallitus kohteli kuntien toiveita ainakin valtionosuusasioissa suotuisasti, kun kehysriihessä tehdyllä päätöksellä kuntien peruspalvelujen valtionosuuteen tehdään 277 miljoonan euron lisäys vuodesta 2025 lähtien.
Lisäyksellä kompensoidaan osa sote-uudistuksen loppulaskuun liittyvästä noin 400 miljoonan euron valtionrahoituksen leikkauksesta.
Ennen kehysriihtä Kuntaliitto oli vaatinut täysimääräistä kompensaatiota tähän ”Kuntatalouden mustaksi perjantaiksi” kutsuttuun, kuntakentälle järkytyksenä viime marraskuussa tulleeseen lisäleikkaukseen valtionosuuksista.
Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoo Kuntalehdelle, että osittainen kompensaatio on ymmärrettävä ratkaisu.
-Ensivaikutelma on se, että pelkäsimme huomattavasti pahempaa. Näemme, kuinka suuret leikkaukset ovat tulossa. Kyllähän tämä, että 277 miljoonaa euroa kompensoidaan 400 miljoonasta, oli vähintä mitä voi tehdä. Siellä on ollut ymmärrys tästä tuskasta, sillä hehän olisivat voineet kohdella kuntia huomattavasti kovakätisemmin.
Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio muistuttaa, että 277 miljoonaa kattaa lähes sen, mitä ”mustan perjantain” yllätyksestä oli jäämässä pysyväksi leikkaukseksi.
-Se on kyllä todella hyvä vastaantulo kunnille tässä tilanteessa, Punakallio sanoo.
Minna Karhunen muistuttaa, että läheskään kaikkea kehysriihessä päätettyä ei vielä tiedetä. Varsinainen materiaali kehysriihen päätöksistä julkistetaan ensi myöhemmin huhtikuussa.
Kuntataloteen vaikuttavat mm. verotukseen liittyvät ratkaitus sekä normien leikkaaminen, josta hallituksen mukaan on saatavissa 100 miljoonan euron hyöty, vaikke normitalkoista ole vielä olemassa muuta konkretiaa kuin lista toimialoista, joilla normeja voisi purkaa.
-VM:n tiedotteessa todettiin että ratkaisu vahvistaa kuntataloutta. Kuinka paljon ja onko näin, ei pystytä vielä tarkkaan sanomaan. Kyllä tässä jää vielä paljon keskusteltavaa ennen budjettipäätöksiä, Minna Karhunen sanoo riihen annista kunnille.
Kuka maksaa TE-uudistuksen?
Kuntaliitto ilmaisee tiedotteessaan huolensa siitä, että kehysriihilinjaukset eivät tuoneet uutta linjausta ensi vuoden alusta käynnistyvään TE-palvelu-uudistukseen. TE-palvelut on siirrettävä kunnille kustannusneutraalisti, mutta tämä ei tämänhetkisen tiedon mukaan ole toteutumassa.
– Tämän hetken tietojen mukaan työllisyyden edistämiseen ja kotoutumiseen liittyviä rahoja pikemminkin leikataan kuin lisätään, samalla kun nämä palvelut siirtyvät valtiolta kuntien tehtäväksi, varatoimitusjohtaja Timo Reina sanoo tiedotteessa.
– Hallitus on luvannut kompensoida kunnille siirtyvien tehtävien kustannukset täysimääräisesti kunnille. Kunnat ovat toivoneet työllisyyden edistämisen ja kotoutumisen palvelujen kokonaisvastuuta, mutta rahoituksen alimitoitus vaarantaa palvelujen laadun heti uudistuksen alussa, Timo Reina toteaa.
TAUSTA: Hallitus päätti uusista 3 miljardin euron suuruisista sopeutustoimista
Kehysriihessä päätetyt sopetutustoimet jakautuvat julkisen talouden menojen supistuksiin 1,6 miljardilla eurolla ja staattisiin menokiristyksiin 1,8 miljardin euron edestä, kertoi valtiovarainmnisteri Riikka Purra, ps., hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Lopulliset kehysriihessä linjatut luvut ja toimenpiteet varmistuvat myöhemmin julkaistavassa julkisen talouden suunnitelmassa.
Kehysriihen päätösten mukaan hallitus aikoo mm.
-nostaa arvonlisäverprosentin 24:stä 25,5:een (arvioitu vaikutus 1,2 miljardia euroa)
-kiristää eläketulon verotusta (200 miljoonaa euroa)
-tehostaa valtionhallinnon toimintaa (150 miljoonaa euroa)
-palauttaa ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoituksen 0,6:een (hallituksen mukaan säästöä aluksi 45 milj. € vuodessa, ja 119 miljoonaa vuodesta 2028 alkaen)
-säästää ammatillisesta koulutuksesta (100 miljoonaa euroa)
-supistaa sosiaalihuollon palveluja (100 miljoonaa euroa)
-korottaa erikoissairaanhoidon asiakasmaksuja (100 miljoonaa)
-purkaa kuntien normeja (100 miljoonaa euroa)
Juttua päivitetty 17.4. klo 7.40: lisätty kooste kehysriihessä sovituista toimenpiteistä.
Lue myös: