Kuntaministeri Sirpa Paatero puhuu hallituksen tiedotustilaisuudessa
Tilanne, jossa tuetaan vain sellaisia liitoksia, joissa on mukana kriisikunta, ei ole kannustava eikä toteuta hallitusohjelman henkeä elinvoimaisesta kuntarakenteesta, kuntaministeri Sirpa Paatero sanoo. (Kuva: VNK/Laura Kotila)

Kunnilla on syyskuun. 11. päivään saakka aikaa antaa lausuntoja kuntalain väliaikaisen muuttamisen luonnoksista. Lakimuutoksilla on tarkoitus pidentää kuntien alijäämän kattamiskautta ja luoda taloudellista helpotusta vapaaehtoisiin kuntaliitoksiin.

Kunta tai kuntayhtymä voisi lakimuutoksen myötä hakea valtiovarainministeriöltä (VM) pidennystä alijäämän kattamiskaudelle, jos alijäämän kattaminen määräajassa on vaikeutunut koronavirusepidemian vuoksi. Esityksen tavoitteena on tasoittaa koronaepidemian vaikutuksia kuntatalouteen ja parantaa kuntien mahdollisuuksia sopeuttaa talouttaan epidemiasta seuranneiden talousvaikeuksien vuoksi.

VM:n mukaan laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian, jotta kunnat voisivat ottaa asian huomioon vuoden 2021 talousarviota ja taloussuunnitelmaa laadittaessa. Laki olisi voimassa 31.12.2025 asti.

Kuntarakennelakiin ehdotetaan harkinnanvaraista yhdistymisavustusta. Avustusta voi hakea kahdesta tai useammasta kunnasta muodostunut, vapaaehtoisesti yhdistynyt uusi kunta. Lisäksi ehdotetaan, että uusi kunta voi saada korvausta mahdollisesta valtionosuuksien vähenemisestä. 

Muutosten tarkoituksena on poistaa kuntien vapaaehtoisten yhdistymisten taloudellisia esteitä ja edistää elinvoimaisen ja toimintakykyisen kuntarakenteen muodostumista hallitusohjelman mukaisesti.  Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2021, jolloin tukea voidaan myöntää vuoden 2022 alusta voimaan tuleviin kuntien yhdistymisiin.

Tilanne, jossa tuetaan vain sellaisia liitoksia, joissa on mukana kriisikunta, ei ole kannustava eikä toteuta hallitusohjelman henkeä elinvoimaisesta kuntarakenteesta, kuntaministeri Sirpa Paatero, sd., sanoo VM:n tiedotteessa.

– Alijäämän kattamisen pidentämisestä kunnat saavat puolestaan helpotusta koronakriisin aiheuttamissa taloudellisissa haasteissa. Pidempi alijäämän kattamisjakso tarpeen mukaan antaa kunnille paremmat mahdollisuudet niiden perustehtävän hoitamiseen eli peruspalvelujen järjestämisen yhdenvertaisesti kuntalaisilleen..

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä