Levi ja muut suuret laskettelukeskukset päättivät sulkea rinteensä aiottua aiemmin koronaviruksen takia. (Kuva: Kaisa Sirén)

Lapin kuntajohtajat ja Lapin liitto vaativat hallitusta päättämään ihmisiä kokoavien palveluiden kuten baarien ja yökerhojen sulkemiseksi koronavirusepidemian vuoksi. Samalla kuntajohtajat vetoavat kotimaisiin matkailijoihin, että he siirtäisivät lomansa Lapissa syksyyn tai ensi talveen.

– Toivotamme teidät tervetulleiksi Lappiin vaeltamaan syksyllä ja laskettelemaan taas ensi vuonna ja seuraavinakin, mutta nyt koronavirusepidemian kynnyksellä ei ole oikea aika matkustaa tänne, sanoo Sallan kunnanjohtaja, Lapin kuntajohtajaverkoston puheenjohtaja Erkki Parkkinen tiedotteessa.

– Lapin pienten kuntien perusterveydenhuollon kapasiteetti on todella rajallinen ja Lapin sairaanhoitopiirit ovat valmistautuneet hoitamaan vain Lapin mahdolliset omat potilaat, Parkkinen sanoo

Kuntajohtajien mukaan hallituksen päätös toimintojen sulkemiseksi nopeasti olisi paras keino myös Lapin maineenhallinnan ja matkailun kannalta. Lapin kaikki tunturikeskukset ovat sulkemassa rinnetoimintojaan. Tuleva pääsiäisaika on kuitenkin erityinen riski, mikäli ihmiset kokoontuvat Lapin tunturikeskuksiin. Tulijoiden virta pitää pysäyttää nyt ja siinä tarvitaan vaikuttavia keinoja, Lapista muistutetaan.

Myös yrittäjien kannalta lakiin perustuva viranomaispäätös toiminnan sulkemisesta olisi paras ratkaisu, kuntajohtajat muistuttavat.

– Se, että viranomaiset sulkevat tilat, voisi auttaa yrittäjiä, jotka mahdollisesti voisivat saada edes jotain korvausta vakuutustensa kautta. Pienet yrittäjät eivät voi olla vastuunkantajina tässä tilanteessa. Valtion tulee osoittaa vahva tukensa tästä tilanteesta taloudellisesti kärsiville matkailu- ja ravitsemusalan yrityksille sekä kaikille muille liitännäistoimialoille, sanoo Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*