Kuva: Ville Miettinen
Sekä pienet että suuret hankinnat vaikuttavat maakunnan elinvoimaan.

Lapin yrittäjät kampanjoivat paikallisten hankintojen puolesta. Järjestön mukaan Lapissa alueellisen tarjonnan huomioimisen tärkeys korostuu pitkien välimatkojen ja pienten markkinoiden vuoksi.

Lapin yrittäjät viittaa Suomalaisen työn liiton selvitykseen, jonka vastaajista 82 prosenttia katsoi, että julkisissa hankinnoissa pitäisi ostaa enemmän paikallisten yritysten tuotteita ja palveluita.

– Kuntavirkamiehet kokevat, että hankintalaki ja huono paikallinen tarjonta estävät paikallisesti hankkimisen. Hankintalaki ei kuitenkaan ota mitään kantaa siihen, millainen hankinta on hyvä tai mitä kriteerejä tarjouspyynnössä tulisi painottaa. Hankintastrategia on se asiakirja, johon kirjataan kunnan tahtotila hankintoja koskevien valintojen kohdalla, Lapin yrittäjien kannanotossa sanotaan.

Vajaat kaksi kolmesta Suomalaisen työn liiton selvitykseen osallistuneista vastasi, että heidän organisaatiossaan on hankintoja ohjaava strategia.

– Nimenomaisesti hankintoja ohjaavassa strategiassa otetaan kantaa siihen, halutaanko hankinnoissa painotettavan esimerkiksi elinkaarikustannuksia, alueellisuutta vai loppuasiakkaan kokemaa laatua. Ilman hankintastrategiaa hankintaohjeet ovat vain lista toimenpiteitä vailla suuntaa, Lapin yrittäjät katsovat.

Hintaa painotetaan liikaa

Järjestön mukaan kuntavaikuttajista puolet sanoo, että hintaa painotetaan liikaa.

– Mikäli kunnassa ei ole käyty avointa keskustelua siitä, halutaanko hankintojen olevan ensisijaisesti halpoja vai hyviä, on kilpailutusta toteuttavan virkamiehen hyvin vaikea tätä valintaa tehdä.

Kannanoton mukaan Lapin näkökulmasta julkisten hankintojen vaikutukset juuri paikallistalouteen ja kunnan elinvoimaisuuteen ovat kriittisiä sekä kunnille että yrityksille. Tämän vuoksi jokaisen kunnan, seurakunnan, valtion organisaation ja muun julkisen hankkijan tulisi varmistaa, että heillä on hankintastrategia, jota myös toteutetaan käytännössä.

– Paikallisuutta ei edistetä toivomalla vaan tekemällä selkeät askelmerkit sille, miten paikallisten hankintojen osuutta voidaan kasvattaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä