Ministeri Anu Vehviläinen vakuuttaa, että budjetiesityksessä oleva raha riittää alueuudistuksen häiriöttömään etenemiseen. (Kuva: VNK/Laura Kotila)

Hallituksen budjettiriihi toi maakuntauudistukseen faktisesti 40 miljoonaa euroa lisää rahaa verrattuna VM:n esitykseen. Lisäksi kuntien valtionosuuksien leikkauksia perutaan 40 miljoonaa. Valtionosuuksien lopullinen kohtalo selviää myöhemmin.

Samalla budjdetista poistettiin kansalliset sote-ICT kehitysinvestoinnit, kuten Kanta-palveluiden muutokset. Ne siirrettiin perustettavan sotedigi-yhtiön hoidettavaksi. Yhtiötä varaudutaan pääomittamaan tarvittavalla rahoituksella Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:stä. Tarvittavaa rahoitusta ei nyt määritelty. VM:n esityksessä tarkoitukseen oli varattu 25 miljoonaa euroa.

Yhteensä runsaat 300 miljoonaa

Hallitus osoittaa maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen etenemiseen yhteensä runsaat 300 miljoonaa euroa vuodelle 2018. Summa koostuu muun muassa ICT:stä, valmisteluun ja toimeenpanoon varatuista määrärahoista, valinnanvapauspiloteista sekä maakuntavaalien järjestämisestä.

Valmisteluun ja toimeenpanoon käytetään 180,5 miljoonaa euroa. Siitä 130 miljoonaa kohdennetaan ICT-valmisteluun: maakuntien ICT-palvelukeskuksen, maakuntien tietohallinnon valmisteluun, alueellisiin ICT-tukitoimiin sekä yhteisiin investointeihin.

Maakuntien esivalmisteluun ja väliaikaisille valmisteluelimille osoitetaan rahoitusta 40 miljoonaa euroa.
Molemmissa on VM:n esitykseen verrattuna lisäystä 20 miljoonaa euroa.

Lisäksi maakuntavaalien järjestämiseen varataan 15,9 miljoonaa

Pilottien sata miljoonaa säilyi

Sote-valinnanvapauspilottien toteuttamiseen kohdennetaan sata miljoonaa euroa. Summa on sama, joka oli VM:n ehdotuksessa. Myös jo lisätalousarviossa myönnetty 30 miljoonaa euroa pilotteihin on käytettävissä ensi vuonna, mikäli rahaa jää.

Hallitus päätti lisäksi peruuttaa 40 miljoonan euron leikkauksen kuntien valtionosuuksiin. Kuntien tilannetta eli sote- ja maakuntauudistuksen vaikutuksia kuntien kustannuksiin sekä valtion ja kuntien väliseen kustannustenjakoon tarkastellaan vuosina 2020–2022 kuntien valtionosuuksien tarkistusten yhteydessä.

Vastuuministerit tyytyväisiä

Sekä kunta- ja uudistusmonisteri Anu Vehviläinen, kesk., että perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk., vakuuttavat tyytyväisyyttään ja uskovat että raha riittää.

– Vuoden lisäaika pystytään hyödyntämään nyt maakunnissa täysipainotteisesti. Pidän erityisen tärkeänä sitä, että maakunnilla on mahdollisuudet rekrytoida tarvitsemansa valmistelijat muun muassa ICT:n, hankintojen, henkilöstön, talouden ja hallinnon järjestämiseen, sanoo Vehviläinen valtioneuvostontiedotteessa.

Myös Saarikko vakuuttaa, että budjettiesitys mahdollistaa uudistuksen häiriöttömän etenemisen. 

Vehviläinen katsoi aiemmin elokuussa, että alun perin budjettiehdotuksessa ollut 166 miljoonaa ei riitä. Siihen summaan siis tuli käytännnössä lisää 40 miljoonaa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*