Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen korostaa, että hankintalainsäädännön uudistuksen pitää perustua tutkittuun tietoon ja kuntakohtaiseen talousvaikutusten arviointiin. Kuva: Kuntaliitto

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä ei huomioinut riittävän hyvin kuntien näkökulmia, kun se valmisteli esityksiä hankintalainsäädännön muuttamiseksi.

Näin tiedotti Kuntaliitto sen jälkeen, kun ryhmä päätti työnsä.

Työn pohjana oli hallituksen ehdotus, joka edellyttäisi kunnalta vähintään 10 prosentin omistusosuutta palveluita tarjoavasta yhtiöstä. Tätä ehdotusta ei kannata edes markkinoiden toimivuutta valvova Kilpailu- ja kuluttajavirasto, joka on esittänyt huolensa esitetyn muutoksen seurauksista.

Vaarassa ovat yhtiöt, joita kunnat ovat yhdessä perustaneet palvelutuotannon tehostamiseksi ja investointikustannusten jakamiseksi. Yhteiskunnan kannalta kyseessä on miljardiluokan asia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kunnilla on vielä mahdollisuus vaikuttaa asiaan, painotti Kuntaliiton Taloustorstai-lähetyksessä esiintynyt Sanna Lehtonen.

– Uudistus on nyt oikein kuumassa hetkessä.

Seuraavaksi lakiluonnos siirtyy lausuntokierrosvaiheeseen ja hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi vuonna.

Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtaja arvioi, että asia on etenemässä kuntien etua koettelevalla tavalla.

– Senpä takia tämä lausuntokierros, joka piakkoin alkaa, on äärimmäisen tärkeä.

– Kaikkien kuntien tulee lausua siitä, koska tällä uhkaa olla isoja taloudellisia vaikutuksia yksittäisiin kuntiin, Lehtonen linjaa.

Euroopan ääriesimerkit näköpiirissä

Kuntaliiton mukaan muutokset vaikeuttaisivat erityisesti ICT-palveluiden ja jätehuollon järjestämistä, ja ne heikentäisivät monien kuntien mahdollisuuksia kehittää toimintaansa tehokkuuden ja paikallisten tarpeiden näkökulmasta.

Esitetty sääntely olisi Euroopan tiukimpia ja vaikeuttaisi erityisesti pienten ja keskisuurien kuntien sekä hyvinvointialueiden toimintaa sekä yhteistyötä yli kuntarajojen.

Kuntaliitto on tähdentänyt hankintalainsäädännön uudistukseen liittyen, että muutokset eivät saa aiheuttaa merkittäviä lisäkustannuksia kuntatalouteen tai heikentää valtuuston mahdollisuuksia päättää kunnan palveluista.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*