Yrittäjien lausunnon mukaan esitysluonnoksen mukaiset muutokset voivat vaikuttaa Suomen maakuvaan negatiivisesti. Kuva: Miska Puumala

Työperäistä maahanmuuttoa koskevan politiikan tiukentuminen voi heikentää Suomen kilpailukykyä kansainvälisistä osaajista, Suomen Yrittäjät varoittaa.

Petteri Orpon (kok.) hallitus aikoo säätää ulkomaalaislaissa kolmen kuukauden suoja-ajasta, jonka aikana työnteon perusteella myönnettyä oleskelulupaa ei saisi peruuttaa, jos työntekijä jää työttömäksi. Kolmen tai joissain tapauksissa kuuden kuukauden suoja-ajan jälkeen ulkomaalaisen olisi poistuttava maasta, jos hän ei ole löytänyt uutta työpaikkaa.

Aiemmin Elinkeinoelämän keskusliitto kritisoi esitystä voimakkaasti. EK piti omassa lausunnossaan hallituksen suunnittelemia kiristyksiä työperusteisen oleskelun ehtoihin erittäin vahingollisina ja ”vakavana virheenä Suomen kansantaloudelle”.

Esitysluonnoksella tavoitellaan ulkomaalaisen työvoiman pysymistä maassa ja työllistymistä, jotta olisi peruste jatkaa maassa oleskelua. Suomen Yrittäjät toteaa lausunnossaan, että muutosten vaikutukset voisivat kuitenkin olla päinvastaisia. 

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Kolmen tai kuuden kuukauden suoja-ajasta säätäminen hallituksen kaavailemalla tavalla antaa ulkomaalaisille työntekijöille ja heidän perheenjäsenilleen viestin, ettei heidän oleskeluaan pidetä myönteisenä. Työperäistä maahanmuuttoa koskevan politiikan tiukentuminen voi heikentää Suomen kilpailukykyä kansainvälisistä osaajista, Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä sanoo tiedotteessa. 

Yrittäjien lausunnon mukaan esitysluonnoksen mukaiset muutokset voivat vaikuttaa Suomen maakuvaan negatiivisesti.

– Muutosten täsmällisiä vaikutuksia on kuitenkin vaikea arvioida, sillä muutos nykytilaan ei kaikilta osin ole erityisen suuri. Ulkomaalaisen henkilön on jo nykyisin poistuttava maasta oleskeluluvan umpeutuessa, ja työperäinen oleskelulupa voidaan jo nykyisin peruuttaa, jos sen edellytykset ovat lakanneet oleskeluluvan voimassaoloaikana, lausunnossa todetaan.

Yrittäjät muistuttaa lausunnossaan, että Suomessa olisi pyrittävä parantamaan ulkomaalaisen työvoiman pitovoimaa.

– Myös heikkenevä huoltosuhde edellyttää, että Suomi saa osaavaa työvoimaa ulkomailta. Suomessa tulisi välttää toimia, jotka voivat edesauttaa osaajien poistumista suomalaisilta työmarkkinoilta.

Esitysluonnoksessa on todettu, että sen taustalla vaikuttavat EU-direktiivit, jotka edellyttävä samantapaisen työpaikan etsimistä koskevan ajan asettamista muihinkin EU-maihin.  

– Suomi voisi kuitenkin EU-oikeuden estämättä pitää voimassa ulkomaalaisten työntekijöiden kannalta edullisempia määräaikoja. Direktiivi ei edellytä kolmen kuukauden määräajasta säätämistä, vaan direktiivin mukaan kolme kuukautta on vain vähimmäissuoja-aika, jonka kuluessa oleskelulupaa ei ainakaan saa peruuttaa työttömyyden perusteella, Mäkelä sanoo.  

– Globaaleilla osaajamarkkinoilla luonnoksen mukainen sääntely ei luo merkittävää kannustetta Suomeen sijoittautumiselle, Mäkelä jatkaa. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*