Orpon hallitus haluaa kiristää työperäisen maahanmuuton ehtoja. Uudistukset ovat saaneet runsaasti kritiikkiä. Kuva: Ville Miettinen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää hallituksen suunnittelemia kiristyksiä työperusteisen oleskelun ehtoihin erittäin vahingollisina ja ”vakavana virheenä Suomen kansantaloudelle”.

EK kritisoi erityisesti hallituksen esittämää kolmen kuukauden määräaikaa, jonka aikana maahanmuuttajan pitäisi työsuhteen päätyttyä löytää uusi työpaikka tai poistua maasta. Lisäksi mm. oleskeluluvan tulorajaa kiristetään 1 300 eurosta 1 600 euroon. Hallitus perustelee kiristyksiä mm. julkisen talouden parantamisella.

Hallitus antoi esityksen ulkomaalaislain muuttamisesta kesäkuun alussa. EK kritisoi suunnitelmaa lausuntonsa pohjalta laatimassaan tiedotteessa.

– Jo nyt Suomen maakuva täällä työskentelevien ulkomaalaisten silmissä on julkaistuissa kyselyissä romahtanut. Suunnitelma on lisännyt merkittävästi ulkomaalaisten haluttomuutta jatkaa työntekoa Suomessa. Tämä on tullut esiin useissa keskusteluissa Suomessa toimivien yritysten kanssa, EK:n johtaja Ilkka Oksala sanoo.

EK korostaa lausunnossaan hallituksen esitykseen, että Suomi tarvitsee aktiivista maahanmuuttopolitiikkaa, jolla lisäämme työ- ja koulutusperusteista maahanmuuttoa Suomeen.

Suomea on markkinoitava ulkomailla niin kiinnostavana työntekomaana kuin palkitsevana opiskelu- ja tutkimusympäristönä, EK muistuttaa.

– Suomi kamppailee muun Euroopan tavoin osaavasta työvoimasta ja nyt hallitus on hankaloittamassa yritysten mahdollisuuksia rekrytoida ulkomailta ja menestyä kansainvälisillä markkinoilla. Maahanmuuttopolitiikan kiristäminen vaikeuttaa myös investointien saamista Suomeen.

Oksalan mukaan EK:lta ei löydy ”minkäänlaista ymmärtämystä” kolmen kuukauden säännölle.

– Kolme kuukautta on lyhyt aika uuden työn löytämiseen myös suomalaisille. Maahanmuuttajaperheen lapset ja puoliso ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Positiivista on, että erityisasiantuntijoiden sekä johtajien työnhakuaika on pidennetty 6 kuukauteen, mutta kaikkia määräaikoja on pidennettävä esitetyistä.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*