Tuoreita mansikoita rasiassa
Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on vaikeuttanut nuorten kesätyötilannetta. Esimerkiksi torimyynti saattaa tältä kesältä olla uhattuna. Kuva: Pixabay

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen myötä työllistyminen aiheuttaa päänvaivaa myös nuorten keskuudessa. Kesätyötilanteen helpottamiseksi on monessa kunnassa valjastettu kesätyösetelit, joilla tuetaan nuorten työllistymistä yrityksissä. Kunnasta riippuen noin 300–400 euron arvoinen seteli annetaan työnantajalle kesätyöntekijän palkkakulujen korvaamiseksi.

Useissa kunnissa kesätyösetelit ovat tuttu tukimuoto, mutta kulunut kevät on tuonut mukanaan muutoksia kesätyöseteleiden jakamiseen. Hämeenlinnassa kaupunki jakaa aiempien vuosien tavoin 280 seteliä vuosina 1996–2005 syntyneille nuorille, mutta tänä vuonna seteleiden jakoperusteissa on höllennyksiä.

Hämeenlinnan kaupungin strategiapäällikkö Mira Sillanpää kertoo, että kun aiemmin yksi y-tunnus on saanut hakea enintään neljää kesätyöseteliä, nyt seteleitä voidaan myöntää useampia.

– Monissa yrityksissä on vielä se ajatus, että kesällä työskennellään. Yksikin firma ilmoitti, että neljä kesätyöseteliä on liian vähän, ja olemme valmiita joustamaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Sillanpää uskoo, että kuluva viikko ratkoo kesätyöpaikkojen tilannetta, jos hallitukselta saadaan linjaus siitä, milloin nuoria perinteisesti työllistävät tahot kuten kahvilat ja kioskit saisivat avata ovensa.

Kuntien omat kesätyöpaikat säpissä

Osa kunnista joutuu tänä vuonna luopumaan kesätyöntekijöiden palkkaamisesta kokonaan koronaviruksen vaikutusten iskettyä tuntuvasti kuntien palveluntuotantoon. Turun kaupunki ei palkkaa tänä vuonna lainkaan kesätyöntekijöitä, mutta kaikki kaupungin kesätöitä hakeneet 15–18-vuotiaat nuoret saavat 310 euron arvoisen kesätyösetelin.

Myös Lahden kaupunki tiedotti maanantaina, ettei se palkkaa kesätyöntekijöitä koronavirusepidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Kaupunki haluaa kuitenkin tukea nuorten mahdollisuutta päästä kesätöihin ja valmistelee kesätyösetelien laajempaa käyttöä.

Kaupunki on tähän mennessä jakanut tälle kesälle jo 600 kesätyöseteliä vuosina 2003–2005 syntyneille lahtelaisille. Elinvoima- ja työllisyysjaostolle päättää kesätyösetelimenettelyn laajentamisesta ensi maanantaina.

Yrittäjyys rikastamaan kesätyömahdollisuuksia

Hämeenlinnassa nuorten työllistymistä halutaan edesauttaa myös tukemalla nuorten yritystoimintaa. Kaupungissa lanseerataan tänä kesänä ensi kertaa oma firma -malli, jossa 13–28-vuotiaiden yritystoimintaa tuetaan yhteensä taloudellisesti.

Hämeenlinnan seudun 4H-seuralta ostettu palvelu valmentaa nuoria kehittelemään oman yritysidean, jota kaupunki tukee 150 eurolla. Mikäli yrittäjä tienaa kesän aikana 300 euroa, tämä saa kaupungilta vielä toisen 150 euron tuen.

Strategiapäällikkö Sillanpää kertoo, että uusi toimintamalli on otettu hyvin vastaan.

– Olen erityisen iloinen kiinnostuksen määrästä, tämä malli nähdään selvästi mahdollisuutena. Tässä rooli on myös vanhemmilla, sillä osa yrittäjistä on vielä alaikäisiä.

Oma firma -malli on Hämeenlinnan seudulla käytössä myös Hattulassa ja Janakkalassa. Syksyllä koulutuskuntayhtymä Tavastia tarjoaa opiskeleville nuorille yrittäjille mahdollisuuden lukea työkokemuksensa osaksi tutkintoa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*